Sök

Veganska recept för en grönare vardag – prova våra favoriter!

veganska recept

Veganism är en livsstil som allt fler väljer av miljö- och hälsoskäl. Att äta växtbaserat är inte bara bättre för miljön, utan det kan också minska risken för vissa sjukdomar och öka välbefinnandet. Men att byta till en helt växtbaserad kost kan kännas överväldigande för många. Därför har vi samlat några av våra favoriter på veganska recept som är enkla att laga och som passar perfekt för en grönare vardag.

Veganska recept på huvudrätter

1. Vegansk lasagne

En klassisk lasagne kan lätt göras vegansk genom att använda sojafärs eller linser istället för köttfärs, och vegansk ost istället för vanlig ost. Toppa med färsk basilika och servera med en sallad.

2. Vegansk pad thai

Pad thai är en populär rätt från Thailand som kan enkelt göras vegansk genom att byta ut ägg och räkor mot tofu och grönsaker. Servera med jordnötter och lime.

3. Vegansk curry

En god curry kan varieras i oändlighet med olika grönsaker och kryddor. Använd kokosmjölk istället för grädde för en vegansk version. Servera med ris och naanbröd.

4. Vegansk pizza

En vegansk pizza kan varieras i oändlighet med olika grönsaker och toppings. Använd vegansk ost och toppa med t.ex. paprika, champinjoner och svarta oliver.

Förrätter och tillbehör

1. Vegansk hummus

Hummus är en klassisk röra som är enkel att göra och passar perfekt till t.ex. grönsaker eller bröd. Gör en vegansk version genom att byta ut yoghurt mot tahini och lägga till lite extra citronsaft.

2. Vegansk guacamole

Guacamole är en annan klassisk röra som är enkel att göra och passar perfekt till t.ex. nachos eller som tillbehör till en måltid. Gör en vegansk version genom att byta ut yoghurt mot avokado och lägga till lite extra limejuice.

3. Vegansk tzatziki

Tzatziki är en populär röra från Grekland som passar bra till grillad mat eller som tillbehör till t.ex. pita eller kebab. Gör en vegansk version genom att byta ut yoghurt mot soyghurt och lägga till lite extra vitlök.

4. Veganska vårrullar

Vårrullar är en lätt och god förrätt eller tillbehör till en måltid. Gör en vegansk version genom att fylla dem med t.ex. glasnudlar, morötter, gurka och koriander.

Efterrätter

1. Vegansk banankaka

En härlig banankaka är en klassiker som passar perfekt som efterrätt eller till fikat. Gör en vegansk version genom att använda t.ex. äggsubstitut, växtbaserat smör och sojamjölk.

2. Vegansk bärpaj

En läcker bärpaj är en somrig favorit. Gör en vegansk version genom att använda växtbaserat smör i pajdegen och havremjölk i fyllningen. Toppa med vegansk grädde eller vaniljsås.

3. Vegansk glass

Glass är en klassisk efterrätt som finns i många olika varianter. Gör en vegansk version genom att använda kokosmjölk eller sojamjölk istället för mjölk och grädde. Toppa med t.ex. färska bär eller hackade nötter.

Tips för att komma igång med vegansk matlagning

Att byta till en vegansk kost kan kännas överväldigande i början, men det behöver inte vara svårt. Här är några tips för att komma igång med vegansk matlagning:

 • Börja med enkla recept och variera sedan med tiden.
 • Fokusera på grönsaker och baljväxter för att få i dig protein och andra näringsämnen.
 • Lär dig mer om veganska alternativ till kött, mejeriprodukter och ägg.
 • Utforska nya kryddor och smaker för att få variation i maten.
 • Använd receptböcker och online-recept för inspiration.

Sammanfattning

Att äta veganskt behöver inte vara svårt eller tråkigt. Med rätt recept och tips kan man enkelt laga god och näringsrik mat som passar både för miljön och för hälsan. Prova några av våra favoritrecept och se hur gott det kan vara att äta grönt!

Vanliga frågor

 1. Vad är skillnaden mellan vegetarisk och vegansk mat?
 • Vegetarisk mat utesluter kött och fisk, medan vegansk mat är helt växtbaserad och utesluter även mejeriprodukter, ägg och honung.
 1. Kan man få i sig tillräckligt med protein på en vegansk kost?
 • Ja, det går att få i sig tillräckligt med protein från t.ex. baljväxter, sojaprodukter, nötter och frön.
 1. Vad kan man använda istället för ägg i vegansk matlagning?
 • Det finns många alternativ till ägg i vegansk matlagning, t.ex. äggsubstitut, banan, äppelmos eller linfrö.
 1. Var kan man köpa veganska produkter?
 • Veganska produkter finns numera på de flesta livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.
 1. Är vegansk mat alltid hälsosammare än icke-vegansk mat?
 • Nej, det beror på vad man väljer att äta. En vegansk kost kan vara hälsosam om den innehåller tillräckligt med näringsämnen från olika källor, men det är också möjligt att äta onyttig vegansk mat som t.ex. chips och godis.
 1. Kan man äta vegansk mat om man tränar mycket?
 • Ja, det går att få i sig tillräckligt med energi och protein från vegansk mat för att träna och bygga muskler. Det kan dock vara extra viktigt att planera måltiderna och välja näringsrika källor.
 1. Vilka hälsosamma fördelar finns med att äta vegansk mat?
 • En vegansk kost kan minska risken för vissa sjukdomar, som t.ex. hjärtsjukdomar och vissa former av cancer. Den kan också öka intaget av viktiga näringsämnen som fiber och antioxidanter.
 1. Kan man äta vegansk mat som gravid eller ammande?
 1. Kan man äta vegansk mat på restauranger?
 • Ja, många restauranger erbjuder numera veganska alternativ på menyn. Det kan dock vara bra att kolla med restaurangen i förväg eller be om en specialanpassad rätt.