Sök

Lasagne i ugn – 5 tips för att lyckas med middagen

lasagne tips, lasagne i ugn, middagstips

Lasagne i ugn är en populär italiensk rätt som har älskats av generationer över hela världen. Med sitt smakrika skikt av pasta, köttfärs och ost, är det en klassiker som passar både vardags och fest. Men hur får du den perfekta lasagnen i ugn? Här kommer fem tips som kommer att göra dig till en mästerkock i lasagnebakning.

1. Använd kvalitetsråvaror

Välj rätt pasta

För att få en riktigt smakrik lasagne i gun är det viktigt att börja med att välja rätt pasta. Använd lasagneplattor av hög kvalitet, helst gjorda av durumvete. Detta ger en bättre konsistens och smak åt din lasagne. Barilla är ett välkänt varumärke som erbjuder högkvalitativa lasagneplattor.

Satsa på bra köttfärs

För bästa smakupplevelse, satsa på en högkvalitativ köttfärs. Om möjligt, köp färsen från en lokal köttproducent eller slaktare för att få färskt och smakrikt kött. Det kan vara värt att testa blandfärs av både nöt och fläsk för en djupare smak.

2. Förbered såserna

Béchamelsås

Béchamelsåsen är en viktig komponent i lasagnen. En riktigt krämig béchamelsås är hemligheten bakom en lyckad lasagne. Här är ett enkelt recept:

 • 4 msk smör
 • 4 msk vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • Salt och vitpeppar

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt mjölken lite i taget under konstant vispning för att undvika klumpar. Koka upp såsen och låt den sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås

Tomatsåsen ger lasagnen dess saftighet och smak. Det finns många varianter av tomatsås, men här är ett grundrecept:

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk olivolja
 • 500 g köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
 • 1 burk krossade tomater (400 g)
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 tsk socker
 • Salt och svartpeppar
 • Örtkryddor efter smak (basilika, oregano, timjan)

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja tills den är mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn den ordentligt. Blanda i krossade tomater, tomatpuré, socker och örtkryddor. Låt såsen puttra i cirka 15-20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Skikta lasagnen korrekt

För att få en perfekt lasagne i ugn är det viktigt att skikta rätten på rätt sätt. Här är en grundläggande guide för hur du skiktar lasagnen:

 1. Börja med ett tunt lager tomatsås i botten av en ugnsform.
 2. Lägg på ett lager lasagneplattor så att de täcker tomatsåsen.
 3. Bred ut ett lager tomatsås över lasagneplattorna.
 4. Toppa med ett lager béchamelsås.
 5. Upprepa stegen 2-4 tills du har tre eller fyra lager pasta, beroende på hur hög lasagne du vill ha.
 6. Avsluta med ett tjockt lager béchamelsås på toppen och strö över riven ost, gärna mozzarella och parmesan.

4. Grädda lasagnen på rätt temperatur och tid

För att få en gyllenbrun och perfekt gräddad lasagne i ugn är det viktigt att grädda den på rätt temperatur och tid. Förvärm ugnen till 200°C (180°C för varmluftsugn) och grädda lasagnen i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter. Gräddningstiden kan variera beroende på ugnen, så håll koll på lasagnen under gräddningens gång. Om ytan börjar bli för mörk innan lasagnen är klar, täck den med aluminiumfolie.

5. Låt lasagnen vila

Ett sista och viktigt steg för att få den perfekta lasagnen är att låta den vila innan servering. Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den stå i cirka 10-15 minuter. Detta gör att lasagnen får en chans att sätta sig och bli lättare att skära i portionsbitar.

Sammanfattning

Lasagne i ugn är en älskad rätt som kan bli ännu bättre med några enkla tips. Använd kvalitetsråvaror, förbered såserna noggrant, skikta lasagnen korrekt, grädda på rätt temperatur och låt lasagnen vila innan servering. Följ dessa steg och du kommer att imponera på dina middagsgäster med en fantastisk lasagne.

Vanliga frågor

1. Kan jag förbereda lasagnen i förväg?

Ja, du kan förbereda lasagnen i förväg och förvara den i kylskåpet i upp till 24 timmar innan gräddning. Täck lasagnen med plastfolie och grädda den i ugnen när det är dags att servera.

2. Kan jag frysa lasagne?

Lasagne går utmärkt att frysa. Låt lasagnen svalna helt efter gräddning och skär den i portionsbitar. Förvara bitarna i frysen i fryspåsar eller i en lufttät behållare. När du vill äta lasagnen, tina den i kylskåpet över natten och värm den i ugnen på cirka 175°C i 20-25 minuter, eller tills den är genomvarm.

3. Kan jag göra en vegetarisk lasagne?

Självklart! Det finns många vegetariska alternativ till lasagne i ugn. Du kan ersätta köttfärsen med exempelvis linser, kikärtor, quorn eller grönsaker som zucchini, aubergine och paprika. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

4. Hur vet jag att min lasagne är klar?

När lasagnen är klar bör den ha en gyllenbrun och bubblig yta. Du kan även sticka en kniv eller gaffel genom lasagnen för att kontrollera att lasagneplattorna är mjuka och att såserna har satt sig. Om lasagnen fortfarande är för rinnig, låt den grädda lite längre.

5. Vilken ost passar bäst till lasagne i ugn?

En kombination av mozzarella och parmesan rekommenderas för lasagne i ugn. Mozzarella ger en krämig och mjuk konsistens, medan parmesan bidrar med en intensiv smak. Om du vill variera osten kan du även prova med andra smakrika ostar som pecorino eller grana padano.

Vill du ha fler middagstips? Klicka här