Tofu recept: Hälsosamma och smakrika dieter

tofu recept

Tofu, även känd som bönost, är ett populärt alternativ för dem som följer en vegetarisk eller vegansk kost. Denna mångsidiga ingrediens kan användas i en mängd olika recept, från huvudrätter till efterrätter. Men hur lagar man egentligen rätter med tofu, och vilka recept är bäst att följa? I denna artikel kommer vi att utforska några av de mest läckra och hälsosamma tofu recepten.

Vad är tofu och varför är det bra för dig?

Vad är tofu?

Tofu är en bearbetad matprodukt framställd från sojabönor. Tillverkningsprocessen är något liknande den som används för att göra ost. Först blötläggs, krossas och kokas sojabönorna för att skapa en vätska, kallad sojamjölk. Denna mjölk koaguleras sedan för att bilda en fast massa, som pressas för att ta bort överskottsvätska. Slutresultatet är tofu, en vit, fast blockliknande produkt med en mild smak och krämig konsistens.

Det finns olika sorters tofu tillgängliga på marknaden, beroende på vilken nivå av fasthet som krävs. Silken tofu är den mjukaste varianten, medan fast tofu, som pressas mer för att ta bort mer vätska, har en fastare struktur och tål mer robusta tillagningsmetoder som stekning och grillning.

Varför är tofu bra för dig?

Tofu är inte bara mångsidig och lätt att laga, det är också mycket näringsrikt. Här är några anledningar till varför tofu är bra för dig:

Högt proteininnehåll: Tofu är rikt på protein, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för de som följer en vegetarisk eller vegansk kost. 100 gram tofu kan ge upp till 8 gram protein, vilket hjälper till att stödja muskeluppbyggnad och reparation.

Rikt på viktiga vitaminer och mineraler: Tofu innehåller en mängd viktiga näringsämnen, inklusive kalcium, järn, mangan och fosfor. Det innehåller också viktiga B-vitaminer, inklusive B1, B2, B3 och B6.

Källa till antioxidanter: Tofu innehåller isoflavoner, en typ av antioxidant som har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Isoflavoner kan också hjälpa till att lindra symtom på klimakteriet.

Lågt i kalorier och fett: Tofu är relativt lågt i kalorier och fett, vilket gör det till ett bra val för de som försöker att bibehålla eller gå ner i vikt. Dessutom innehåller det inga mättade fetter, vilket bidrar till hjärt-hälsa.

Stöd för benhälsan: Tack vare sitt höga kalciuminnehåll kan tofu hjälpa till att stödja benhälsan och förebygga förhållanden som osteoporos.

Hjälper till att reglera blodsockret: Tofu är lågt på glykemiskt index, vilket innebär att det långsamt frigör glukos i blodomloppet. Detta kan hjälpa till att förhindra blodsockerstegringar och bidra till att kontrollera symtom på diabetes.

Hur man förbereder tofu för matlagning

Att förbereda tofu för matlagning kan verka komplicerat, men det är faktiskt ganska enkelt. Tofu kommer ofta i en vätskefylld behållare, och den extra vätskan måste pressas ut innan du börjar laga mat med den. Det finns många olika metoder för att göra detta, men den enklaste metoden är att lägga tofun mellan två tallrikar och ställa en tung föremål ovanpå för att pressa ut vätskan. Här är en detaljerad guide om hur du förbereder tofu för matlagning här.

Nyttiga tofu recept

Tofu Teriyaki med Grönsaker

Teriyaki är en traditionell japansk matlagningsmetod där ingredienserna marineras i en söt och salt sås. För att göra detta tofu recept, behöver du:

 • 400g fast tofu
 • 2 msk teriyaki sås
 • 2 msk soja sås
 • 1 msk mirin
 • 2 tsk majsstärkelse
 • Grönsaker som broccolini, morötter, paprika

För att laga till detta, förbered först tofun genom att pressa ut överflödig vätska och skär den i bitar. Stek bitarna i lite olja tills de blir gyllenbruna. Lägg därefter i grönsakerna och rör om tills de är mjuka. I en annan skål, blanda teriyaki sås, soja sås, mirin och majsstärkelse. Häll blandningen över tofun och grönsakerna. Låt allt koka i några minuter tills såsen tjocknar. Servera med ris.

Här är ett detaljerat recept.

Tofu Burgare

Vem sa att burgare bara behöver bestå av kött? Tofu kan också användas för att göra saftiga och läckra burgare. Du behöver:

 • 400g fast tofu
 • 1 lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk soja sås
 • 1 tsk liquid smoke (valfritt)
 • 100g brödsmulor

För att förbereda, först pressa ut vätskan från tofun och smula ner den i en skål. Finhacka löken och vitlöken och lägg i skålen. Tillsätt soja sås, liquid smoke och brödsmulor. Blanda allt ordentligt och forma till burgare. Stek i olja tills de blir krispiga och gyllenbruna. Servera med hamburgerbröd, sallad och ditt val av sås.

Här är ett detaljerat tofu recept.

Miso Soppa med Tofu

Miso soppa är en traditionell japansk rätt som ofta serveras som förrätt. Du behöver:

 • 100g silken tofu
 • 1 msk misopasta
 • 1 vårlök
 • 800ml vatten

För att laga till denna, börja med att skära tofun i kuber och finhacka vårlöken. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt misopastan. Rör om tills misopastan har löst upp sig helt. Lägg i tofun och låt allt sjuda i några minuter. Strö över vårlöken precis innan servering.

Här är ett detaljerat recept.

Med dessa tofu recept kan du lätt diversifiera din diet och njuta av nya, hälsosamma rätter varje dag.