Sök

Att tänka på vid leasing av elbil

leasing av elbil, leasa elbil, ladda elbil

Elektriska fordon har blivit alltmer populära i takt med att miljömedvetenheten ökar. Leasing av elbil har kommit att bli ett populärt alternativ för många svenskar som vill minimera sin miljöpåverkan utan att investera i en helt ny bil. Men vad ska man tänka på när man leasar en elbil? Denna artikel kommer att gå igenom nyckelfaktorer att överväga, från kostnader till laddningsinfrastruktur, för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut.

Välja rätt elbilsmodell för leasing

Att leasa en elbil innebär att du hyr bilen för en viss period, vanligtvis mellan två och fyra år. Under denna tid betalar du en fast månadsavgift. När leasingperioden är slut returnerar du bilen. Det första steget i att leasa en elbil är att välja rätt modell.

Det finns många olika elbilar att välja mellan, från mindre stadsbilar som Nissan Leaf till lyxiga SUV:ar som Tesla Model X. Välj en modell som passar dina behov, vare sig det handlar om räckvidd, interiörkomfort, laddningstid eller andra specifika egenskaper. Vissa modeller, som Tesla Model 3, har en längre räckvidd än andra, vilket kan vara en viktig faktor att tänka på.

Förstå kostnader för leasing av elbil

Kostnaden för leasing av en elbil kan delas in i initiala och löpande kostnader. De initiala kostnaderna inkluderar den första insättningen och eventuella installationskostnader för laddbox. Löpande kostnader inkluderar den månatliga leasingavgiften, bilförsäkring, underhåll och laddning.

Månatliga leasingavgifter beror på vilken bilmodell du väljer, leasingperiodens längd och det antal kilometer du planerar att köra per år. Det är viktigt att du noggrant granskar ditt leasingavtal för att förstå vad som ingår och vad som kan resultera i extra avgifter, till exempel avgifter för extra körsträcka.

Elbilar har i allmänhet lägre underhållskostnader jämfört med bensin- eller dieseldrivna bilar. De har färre rörliga delar och behöver inte oljebyten. Du kan dock behöva byta ut vissa delar, som bromskuddar och däck, beroende på hur mycket du kör.

Slutligen är kostnaden för att ladda din elbil en annan löpande kostnad att överväga. Denna kostnad varierar beroende på var du bor, ditt elbolag och var du laddar din bil. En laddbox i hemmet är oftast billigast, men offentliga laddstationer kan vara praktiska när du är på språng. Priset för offentlig laddning varierar, så det är en bra idé att jämföra priser innan du laddar.

Räkneexempel för att beräkna kostnaden för en elbilsleasing

För att ge dig en konkret bild av vad leasing av en elbil kan kosta, låt oss ta ett räkneexempel. Vi tar modellen Renault Zoe, en populär och prisvärd elbil, som exempel.

Initiala kostnader:

 • Första insättning: 20 000 kr
 • Installation av hemmaladdningsstation (om nödvändigt): 10 000 kr

Löpande kostnader per månad:

 • Månatlig leasingavgift: 3 000 kr
 • Försäkring: 500 kr
 • Underhåll: 200 kr

Löpande kostnader för laddning:

Antag att du kör ca 1 000 km per månad. Renault Zoe har en energiförbrukning på ca 17 kWh per 100 km, vilket innebär att du skulle behöva ca 170 kWh per månad. Om elpriset är 1 kr/kWh, skulle detta kosta ca 170 kr/månad.

Totala månatliga kostnader:

 • Månatlig leasingavgift: 3 000 kr
 • Försäkring: 500 kr
 • Underhåll: 200 kr
 • Laddning: 170 kr

Det ger totalt 3 870 kr per månad.

Om vi räknar på en treårig leasingperiod skulle de totala kostnaderna bli:

 • Initiala kostnader: 30 000 kr
 • Månadskostnader över 36 månader (3 870 kr x 36): 139 320 kr

Så totala kostnaden för att leasa en Renault Zoe under tre år, enligt detta exempel, skulle vara 169 320 kr.

Observera att detta är ett räkneexempel och verkliga kostnader kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive specifika leasingavtal, försäkringskostnader, laddningskostnader och underhållskostnader.

Laddningsinfrastruktur för elbilar

Ett annat viktigt övervägande när du leasar en elbil är tillgången på laddningsstationer. Många större städer har en växande infrastruktur för elbilar, men om du bor i ett mer avlägset område kan det vara svårare att hitta laddningsstationer.

Hemma kan du ladda din elbil med en vanlig eluttag, men det kommer att ta längre tid än en särskild elbilsladdare. Du kan också installera en laddbox, vilket kan vara ett effektivt alternativ om du har möjlighet till det. Det är viktigt att planera din laddning för att minimera eventuella besvär.

leasa elbil tesla porsche
Det mest lönsamma är att ladda elbilen i hemmet.

Miljöpåverkan av leasing av elbil

När vi tänker på elbilar, tänker vi ofta på dem som ”gröna” alternativ på grund av deras nollutsläpp under körning. Men det finns flera aspekter att överväga när det gäller deras totala miljöpåverkan, speciellt om man leasar bilen.

Först och främst, produktionen av en elbil, särskilt batteriet, har en betydande miljöpåverkan. Batteritillverkning innebär utvinning av mineraler och metaller, som ofta sker under mindre än idealiska förhållanden. Detta resulterar i höga initiala utsläpp, men dessa kan kompenseras över tid genom bilens livscykel om den laddas med förnybar energi.

Återvinning av batteriet är en annan viktig aspekt. Även om tekniken för batteriåtervinning förbättras ständigt, återvinns ännu inte alla material effektivt. Flera bilföretag, som BMW, investerar i forskning och utveckling för att förbättra detta.

Ett annat miljömässigt övervägande med leasing av elbilar är den kortare användningscykeln. Leasingavtal varar vanligtvis mellan 2 till 4 år, vilket kan innebära att bilar byts ut oftare än om de ägs. Detta kan leda till ökad produktion och därmed större miljöpåverkan. Dock går många leasade elbilar vidare till andra ägare, vilket förlänger deras livscykel och minskar deras sammanlagda miljöpåverkan.

Sammanfattning

Att leasa en elbil kan vara ett attraktivt alternativ för dig som vill vara mer miljömedveten och dra nytta av de senaste tekniska framstegen. Det är dock viktigt att noggrant överväga alla faktorer, inklusive val av modell, kostnader, tillgång till laddningsinfrastruktur och miljöpåverkan.

Vanliga frågor om leasing av elbil

 1. Vilken elbil är mest prisvärd att leasa?

Att fastställa vilken elbil som är mest prisvärd att leasa kan vara svårt eftersom det beror på många variabler, som till exempel individens behov och livsstil. Däremot, baserat på genomsnittliga kostnader för leasing och total ägande över tiden, kan mindre modeller som Renault Zoe eller Hyundai Kona Electric vara mer prisvärda alternativ för de som vill leasa en elbil. Dessa modeller erbjuder även en bra räckvidd för priset, vilket gör dem till attraktiva val för många förstagångs-leasare av elbilar.

 1. Är det värt att leasa en elbil?

Beslutet att leasa en elbil kan vara mycket lönsamt beroende på dina specifika behov och omständigheter. Om du vill ha tillgång till det senaste inom elbilsteknik och inte vill oroa dig för värdeförlust eller återförsäljning, kan leasing vara ett bra alternativ. Dessutom är leasingavgiften ofta lägre än månadskostnaden för ett billån, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för många. Du bör dock noggrant överväga både de ekonomiska och praktiska aspekterna av att leasa en elbil innan du fattar ett beslut.

 1. Vilka elbilar är billigast att leasa?

Elbilsleasing kostar varierar kraftigt beroende på modell, tillverkare och leasingvillkor. Generellt sett tenderar mindre elbilar, som Renault Zoe, Hyundai Ioniq Electric och Nissan Leaf, att vara bland de billigare alternativen att leasa. Du bör dock komma ihåg att månadskostnaden bara är en del av ekvationen – tänk också på bilens räckvidd, laddningstid och eventuella extra kostnader, som försäkring och underhåll.

 1. Vilken är den bästa elbilen att leasa?

Detta beror starkt på dina personliga behov och preferenser. Några av de mest populära elbilarna att leasa inkluderar Tesla Model 3, på grund av sin höga prestanda och långa räckvidd, och Nissan Leaf, som är känd för sitt värde och sin tillförlitlighet. Men om lyx är viktig för dig, kan du titta på högre ändalternativ som Audi e-Tron eller Jaguar I-PACE. Det viktigaste är att välja en elbil som passar din livsstil och dina körbehov.

Om elbilar inte intresserar dig och du hellre vill köra en sportbil, så ska du läsa vår artikel här