Sök

Så spelar du Kubb – Lär dig alla regler

Så spelar du Kubb - Lär dig alla regler

Kubb är ett traditionellt svenskt utomhusspel som är perfekt för sommarens grillfester, trädgårdspartyn och picknickar. Spelet kombinerar strategi, precision och lagarbete, vilket gör det roligt för både barn och vuxna. Här är en guide som visar hur du spelar Kubb, inklusive detaljerade regler, tips och några strategier för att förbättra ditt spel.

Vad du behöver för att spela Kubb:

 • Kubbset: Ett komplett kubbset innehåller 10 kubbar (rektangulära träblock), 6 kastpinnar (cylindriska träpinnar), 4 hörnpinnar (för att markera spelplanens hörn) och 1 kung (ett större rektangulärt block med en krona på toppen).

Spelplanen

 1. Markera spelplanen: Använd hörnpinnarna för att markera en rektangulär spelplan på 5 x 8 meter. Detta kan varieras beroende på utrymmet och spelarnas ålder eller skicklighet.
 2. Placera kubbarna: Ställ upp 5 kubbar på varje kortsida av spelplanen, kända som baslinjen. Placera kungen i mitten av spelplanen.

Spelets gång

 1. Lagen: Dela upp spelarna i två lag med lika många deltagare. Placera lagen vid varsin baslinje.
 2. Målet: Målet är att slå ner motståndarnas kubbar med kastpinnarna och sedan slå ner kungen för att vinna spelet.

Regler för att spela Kubb

 1. Kasta kastpinnarna: Lagen turas om att kasta kastpinnarna mot motståndarnas kubbar. Kastpinnarna kastas underhands och måste kastas vertikalt, inte roterande.
 2. Fältkubbar: Om en kubb träffas och slås ner, kastar motståndarlaget denna kubb till motståndarnas planhalva och ställer den upp där. Dessa kubbar kallas fältkubbar.
 3. Slå ner fältkubbar: Innan laget får slå ner baslinjekubbar igen, måste alla fältkubbar slås ner. Om laget misslyckas med detta, får motståndarlaget flytta fram sin kastlinje till den kubb som är närmast kungen på deras sida.
 4. Kungen: När alla kubbar på motståndarnas baslinje och alla fältkubbar har slagits ner, kan laget försöka slå ner kungen. För att vinna måste kungen slås ner med en kastpinne. Om kungen slås ner innan alla kubbar har slagits ner, förlorar laget omedelbart.

Detaljerade Regler om Kubb

 1. Spelstart
  • Bestäm vilket lag som börjar genom att singla slant eller kasta en kastpinne närmast kungen.
  • Lagen ställer upp sig bakom sin baslinje.
 2. Kastpinnarnas kast
  • Kastpinnarna kastas underhands med en rak vertikal rörelse.
  • Kastpinnarna får inte rotera horisontellt vid kastet. Brott mot denna regel kan resultera i att kastet inte räknas.
 3. Kubbens placering och återkastning
  • Om en kubb slås ner, kastas den över till motståndarlagets planhalva.
  • Kubbens positionering måste ske inom spelplanens gränser. Om den kastas utanför, får det kastande laget två försök att rätta till kastet.
  • Om kubben fortfarande hamnar utanför efter två försök, får motståndarlaget placera den var de vill inom spelplanen, dock minst en kastpinnelängd från kungen och spelplanens hörn.
 4. Slå ner fältkubbar
  • Alla fältkubbar måste slås ner innan laget kan försöka slå ner baslinjekubbarna igen.
  • Om laget misslyckas med att slå ner alla fältkubbar, får motståndarlaget flytta fram sin kastlinje till den närmaste stående fältkubben.
 5. Kungen
  • När alla kubbar på motståndarnas baslinje och alla fältkubbar har slagits ner, kan laget försöka slå ner kungen.
  • För att vinna måste kungen slås ner med en kastpinne. Om kungen slås ner innan alla kubbar har slagits ner, förlorar laget omedelbart.
 6. Straffkast
  • Om ett lag misslyckas med att slå ner en kubb korrekt, kan motståndarna få ett straffkast, vilket innebär att de får en extra kastpinne nästa runda.

Tips och Strategier

 1. Placera fältkubbar strategiskt: När du kastar tillbaka fältkubbar, försök att placera dem nära varandra för att göra det svårare för motståndarna att slå ner dem.
 2. Öva kastteknik: Precision är nyckeln i Kubb. Öva på din kastteknik för att kasta kastpinnarna rakt och med rätt kraft.
 3. Samarbeta: Prata med ditt lag och planera era kaststrategier tillsammans. Bra kommunikation kan göra stor skillnad i spelet.
 4. Var uppmärksam på spelet: Håll koll på vilka kubbar som är fältkubbar och baslinjekubbar, samt var de står. Detta hjälper dig att planera dina kast bättre.

Kubb är inte bara ett spel, det är en social aktivitet som sammanför människor och erbjuder timmar av underhållning. Med sina enkla regler och behov av både strategi och skicklighet, är det lätt att förstå varför kubb har blivit en favorit på trädgårdsfester världen över.

Så samla familj och vänner, sätt upp spelplanen och njut av detta traditionella och roliga spel!