Sök

Så gör du en egen myggfångare

Så gör du en egen myggfångare

Sommaren är härlig med sina långa dagar och varma kvällar, men något som kan förstöra stämningen är myggor. Dessa små blodsugare kan snabbt göra en trevlig kväll utomhus till en kliande mardröm. Lyckligtvis finns det ett enkelt och billigt sätt att göra din egen myggfångare hemma. Här kommer en steg-för-steg-guide som visar hur du kan bygga en effektiv myggfångare med saker du troligen redan har hemma.

Material du behöver till din myggfångare:

 • En tom plastflaska (1,5 liter)
 • En kopp varmt vatten
 • 1/4 kopp socker
 • 1 tesked jäst
 • Svart papper eller svart tejp
 • Sax
 • Tejp

Steg-för-steg-instruktioner:

 1. Förbered flaskan: Börja med att skära plastflaskan ungefär en tredjedel från toppen. Du ska ha två delar: en tratt (övre delen) och en behållare (nedre delen).
 2. Blanda lösningen: Häll den varma vattnet i den nedre delen av flaskan och tillsätt sockret. Rör om tills sockret är helt upplöst. Låt lösningen svalna till rumstemperatur.
 3. Tillsätt jästen: När lösningen har svalnat, strö jästen över ytan. Du behöver inte röra om, jästen kommer att börja reagera med sockret och producera koldioxid, vilket lockar myggorna.
 4. Montera myggfångaren: Ta den övre delen av flaskan (tratten) och placera den upp och ner i den nedre delen av flaskan så att flaskans hals pekar ner mot sockervattenlösningen. Tratten fungerar som en ingång för myggorna, men det blir svårt för dem att hitta ut igen.
 5. Mörkläggning: Myggor dras till mörka platser. Använd svart papper eller svart tejp för att täcka utsidan av flaskan, vilket gör den mer attraktiv för myggorna.
 6. Placera myggfångaren: Placera din myggfångare på en plats där du märkt att myggorna brukar vara mest aktiva. Detta kan vara nära en altan, en uteplats eller ett annat ställe där du ofta vistas utomhus.

Underhåll och tips:

 • Byt ut lösningen ungefär varannan vecka eller när du märker att myggfångaren inte längre är effektiv.
 • För bästa resultat, använd flera myggfångare och placera dem på olika ställen i trädgården.
 • Töm och rengör myggfångaren regelbundet för att undvika dålig lukt och mögel.

Att göra en egen myggfångare är inte bara ett effektivt sätt att minska antalet myggor i din närhet, det är också ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ till kommersiella myggmedel. Med några enkla steg kan du njuta av sommaren utan att behöva oroa dig för kliande myggbett.

Medan ingen metod är helt idiotsäker, kan denna hemmagjorda myggfångare hjälpa till att minska antalet myggor runt ditt hem och ge dig en mer bekväm utomhusupplevelse. Testa gärna och dela dina erfarenheter med vänner och familj – kanske kan ni tillsammans hitta fler smarta lösningar för att hålla myggorna borta!

Så håller du getingarna borta

Förutom myggor kan även getingar vara ett irriterande problem under sommarmånaderna. Getingstick är inte bara smärtsamma, de kan också vara farliga för dem som är allergiska. Ett enkelt och naturligt sätt att avskräcka getingar är att använda ättika.

Getingar ogillar lukten av ättika, vilket gör det till ett effektivt medel för att hålla dem på avstånd. För att använda ättika mot getingar, kan du blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya runt områden där getingar tenderar att samlas, som uteplatser och fönsterkanter.

För en mer detaljerad guide och fler tips, kan du läsa vår artikel om ättika mot getingar.