Sök

Recept på crepes – Läs smarta hemligheten

Recept på crepes

Hemligheten bakom perfekta crepes

För att göra perfekta crepes finns det några smarta hemligheter som du bör känna till. Det handlar om att använda rätt ingredienser, teknik och redskap. Här är några viktiga tips:

 1. Använd en tunn och jämn smet: Det är viktigt att din smet är tunn nog för att kunna sprida ut den jämnt i pannan. Detta ger dig crepes som är tunna och lättare att rulla eller vika.
 2. Siktat mjöl: Använd siktat mjöl för att undvika klumpar i smeten. Detta ger crepes en finare textur.
 3. Låt smeten vila: Låt smeten vila i minst 30 minuter innan du börjar steka crepes. Detta ger smeten tid att svälla och ger bättre resultat.
 4. Använd en bra stekpanna: En bra crepespanna är viktig för att få perfekta crepes. En panna med låg kant och en jämn värmefördelning är att rekommendera.
 5. Kontrollera värmen: Ställ in plattan på medelvärme och se till att pannan är ordentligt uppvärmd innan du häller i smeten. För hög värme kan göra att crepesen blir torr och spröd.

Grundrecept på crepes

Ingredienser:

 • 2 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 5 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 2 msk smör, smält

Gör så här:

 1. Sikta mjölet i en bunke och tillsätt saltet.
 2. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen.
 3. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Låt smeten vila i minst 30 minuter.
 4. Hetta upp en crepespanna på medelvärme. Häll i en liten klick smör och häll sedan i en lagom mängd smet. Fördela smeten jämnt i pannan genom att luta och vända på pannan.
 5. Stek crepesen tills den är gyllenbrun på undersidan och kanterna börjar lyfta. Vänd crepesen och stek på andra sidan tills den är genomstekt
 6. Upprepa processen med resten av smeten. Servera crepesen varm eller kall med dina favorittillbehör och fyllningar.

Variationer av crepes

Crepes är mycket mångsidiga och kan anpassas efter dina smakpreferenser. Här är några idéer för variationer:

 • Sockercrepes: Tillsätt 2 msk socker och 1 tsk vaniljsocker i smeten för en sötare version av grundreceptet.
 • Chokladcrepes: Blanda i 2 msk kakao och 2 msk socker i smeten för att få chokladsmak på crepesen.
 • Glutenfria crepes: Använd glutenfritt mjöl i stället för vetemjöl för en glutenfri version. Se till att följa anvisningarna på mjölpaketet för bästa resultat.
 • Veganska crepes: Byt ut äggen mot 1 msk linfrö eller chiafrö som har blötts i 3 msk vatten i 10 minuter. Använd växtbaserad mjölk och smör för att göra crepesen helt vegansk.

Tillbehör och fyllningar

Crepes kan fyllas och serveras med en mängd olika tillbehör. Här är några populära idéer:

 • Nutella och skivade bananer
 • Sylt och grädde
 • Bär och vaniljyoghurt
 • Skinka och ost
 • Färska bär och florsocker
 • Äppelmos och kanel
 • Lax, spenat och cream cheese

Serveringsförslag

Crepes kan serveras på många olika sätt. Här är några idéer för hur du kan presentera dina crepes:

 • Rullade crepes: Lägg fyllningen i mitten av crepesen och rulla ihop den som en wrap. Detta är enkelt och snabbt sätt att servera crepes.
 • Vikta crepes: Lägg fyllningen på ena hälften av crepesen och vik över den andra hälften, som en halvmåne. Du kan även vika crepesen en gång till för att få en triangel.
 • Staplade crepes: Lägg en crepes på en tallrik och bred på fyllningen, lägg sedan en annan crepes ovanpå och upprepa processen tills du har en stapel av crepes. Detta är ett imponerande sätt att servera crepes för en fest eller brunch.

Vanliga frågor

Kan jag förbereda crepes i förväg?

Ja, crepes kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar. Lägg ett bakplåtspapper mellan varje crepes för att förhindra att de klibbar ihop. Värm dem försiktigt i ugnen eller i en stekpanna innan servering.

Kan jag frysa crepes?

Ja, crepes kan frysas. Förvara dem i en lufttät påse eller behållare, med bakplåtspapper mellan varje crepes för att förhindra att de klibbar ihop. De kan förvaras i frysen i upp till 3 månader. Tina crepesen i kylskåp och värm dem försiktigt innan servering.

Vad är skillnaden mellan crepes och pannkakor?

Crepes och pannkakor är båda tillagade av en smet, men crepes är oftast tunnare och mer elastiska än pannkakor. Pannkakor kan vara tjockare och fluffigare, medan crepes är tunna och smidiga, vilket gör dem lätta att rulla eller vika.

Kan jag använda en vanlig stekpanna för att göra crepes?

Ja, du kan använda en vanlig stekpanna för att göra crepes, men en crepespanna med låg kant och jämn värmefördelning rekommenderas för bästa resultat.

Sammanfattning

Crepes är en populär och mångsidig rätt som kan anpassas efter dina smakpreferenser. Hemligheten bakom perfekta crepes ligger i att använda rätt ingredienser, teknik och redskap. Med vårt grundrecept och våra tips för variationer, tillbehör och servering kan du njuta av fantastiska crepes varje gång. Smaklig måltid!

Vill du få tips på ljuvliga muffinsrecept? Klicka här