Sök

Pool ovan mark vs. Swimmingpool: Vilken är rätt för ditt hem?

Utforska skillnaderna mellan pool ovan mark och nedgrävd swimmingpool. Få insikt i kostnader, installation, underhåll och fördelar för att hitta den perfekta poolen för ditt hem.

När sommarvärmen slår till och dagarna blir längre, är det få saker som lockar så mycket som en svalkande dopp i en pool. Pooler har blivit alltmer populära i svenska trädgårdar, och det finns två huvudsakliga typer att överväga: pool ovan mark och swimmingpool (nedgrävd pool). Att välja rätt pool för ditt hem kan vara en utmaning, då båda alternativen har sina egna unika fördelar och nackdelar.

Pool ovan mark

Vad är en pool ovan mark?

En pool ovan mark är en fristående pool som installeras direkt på marken, utan att grävas ner. Dessa pooler finns i olika storlekar och former, och de är vanligtvis tillverkade av material som stål, aluminium eller plast. Pool ovan mark är ofta mer prisvärda och enklare att installera jämfört med nedgrävda pooler.

Fördelar med pool ovan mark

 • Kostnadseffektivitet: En av de största fördelarna med pool ovan mark är den lägre kostnaden. Både inköps- och installationskostnader är betydligt lägre jämfört med en nedgrävd pool.
 • Enkel installation och borttagning: Dessa pooler kan ofta installeras på en dag, och de kan även lätt tas bort om du bestämmer dig för att flytta eller om du bara vill ha poolen under sommarmånaderna.
 • Lämplig för mindre trädgårdar och tillfälliga behov: Om du har en mindre trädgård eller bara vill ha en pool tillfälligt, är en pool ovan mark ett utmärkt val. Den tar upp mindre plats och kan anpassas efter dina behov.

Nackdelar med pool ovan mark

 • Begränsad livslängd: Pooler ovan mark har ofta en kortare livslängd än nedgrävda pooler. Materialen kan slitas ut snabbare och poolen kan behöva bytas ut efter några år.
 • Estetiska begränsningar: Dessa pooler kanske inte är lika estetiskt tilltalande som nedgrävda pooler och kan ibland störa trädgårdens utseende.
 • Mindre stabilitet och hållbarhet: Jämfört med nedgrävda pooler är pool ovan mark mindre stabila och hållbara. De kan vara mer benägna att skadas av väderförhållanden eller andra yttre faktorer.

Skötsel och underhåll

För att hålla en pool ovan mark i gott skick krävs regelbundet underhåll. Det är viktigt att hålla vattnet rent genom att använda rätt kemikalier och filtreringssystem. Du bör också regelbundet kontrollera poolens struktur för eventuella skador eller slitage.

Säkerhet

Säkerheten är alltid en viktig aspekt när det gäller pooler. För pooler ovan mark är det viktigt att installera säkerhetsstaket eller täckningar för att förhindra olyckor, särskilt om det finns små barn eller husdjur i hushållet.

Swimmingpool (Nedgrävd pool)

Vad är en swimmingpool?

En swimmingpool, även känd som en nedgrävd pool, är en pool som grävs ner i marken och kan vara tillverkad av betong, glasfiber eller vinyl. Dessa pooler erbjuder en mer permanent lösning och kan anpassas i storlek och form för att passa din trädgård och dina preferenser.

Fördelar med en swimmingpool

 • Estetiskt tilltalande: Nedgrävda pooler smälter ofta bättre in i trädgårdens landskap och kan designas för att se mycket mer eleganta och lyxiga ut än pooler ovan mark.
 • Längre livslängd och ökat fastighetsvärde: En välskött nedgrävd pool kan hålla i många år och kan till och med öka värdet på din fastighet. Det är en långsiktig investering som kan ge både nöje och ekonomisk avkastning.
 • Större flexibilitet i design och storlek: Eftersom nedgrävda pooler byggs på plats, kan de anpassas efter nästan vilken design eller storlek som helst. Detta gör att du kan skapa en pool som exakt passar dina behov och önskemål.

Nackdelar med en swimmingpool

 • Högre kostnader för installation och underhåll: Kostnaden för att installera en nedgrävd pool är betydligt högre än för en pool ovan mark. Dessutom kräver de mer omfattande och regelbundet underhåll, vilket också kan bli kostsamt.
 • Längre installationstid och bygglovskrav: Att bygga en nedgrävd pool tar ofta flera veckor eller till och med månader. Det kräver också ofta bygglov, vilket kan innebära ytterligare kostnader och tidsfördröjningar.

Skötsel och underhåll

För att en nedgrävd pool ska hålla sig i gott skick krävs regelbundet och noggrant underhåll. Det inkluderar rengöring av poolen, kontroll av vattenkvaliteten och användning av rätt kemikalier. Du bör också inspektera poolens strukturella integritet regelbundet för att säkerställa att det inte finns några sprickor eller andra skador.

Säkerhet

Säkerheten är avgörande för alla typer av pooler, men det är särskilt viktigt för nedgrävda pooler. Det är rekommenderat att installera skyddsnät eller poolskydd och att alltid ha en första hjälpen-utrustning till hands. Om du har barn, överväg att installera ett staket runt poolen för att förhindra olyckor.

Jämförelse mellan pool ovan mark och swimmingpool

Kostnad

 • Initial investering och långsiktiga kostnader: Pooler ovan mark är generellt sett mycket billigare att köpa och installera jämfört med nedgrävda pooler. En enkel pool ovan mark kan kosta några tusen kronor medan en nedgrävd pool kan kosta hundratusentals kronor när man inkluderar både material, arbete och eventuella bygglov. På lång sikt kan dock kostnaderna för underhåll och eventuella reparationer av en nedgrävd pool göra att den totala kostnaden jämnar ut sig något.

Installation

 • Enkelhet och tid: Installation av en pool ovan mark kan ofta göras på en dag eller två och kräver inga större markarbeten. Nedgrävda pooler kräver däremot omfattande markarbeten, vilket kan ta flera veckor eller månader att slutföra. Dessutom kan det krävas bygglov, vilket kan förlänga processen ytterligare.

Underhåll

 • Frekvens och svårighetsgrad: Både pooler ovan mark och nedgrävda pooler kräver regelbundet underhåll för att hålla vattnet rent och säkert. Pooler ovan mark kan dock vara lättare att rengöra och underhålla på grund av deras mindre storlek. Nedgrävda pooler kräver mer omfattande underhåll och specialiserad utrustning, vilket kan innebära högre kostnader och mer arbete.

Livslängd

 • Hållbarhet och slitage: Nedgrävda pooler är generellt sett mer hållbara och har en längre livslängd än pooler ovan mark, som kan vara mer benägna att slitas ut och skadas av väderförhållanden och användning. En välbyggd nedgrävd pool kan hålla i flera decennier medan en pool ovan mark kanske behöver bytas ut efter 5-10 år.

Användningsområde

 • Familjebehov, trädgårdsstorlek och estetiska preferenser: Valet mellan en pool ovan mark och en nedgrävd pool beror till stor del på dina personliga behov och förutsättningar. Om du har en liten trädgård eller vill ha en pool som är lätt att installera och ta bort, kan en pool ovan mark vara det bästa valet. Om du däremot letar efter en mer permanent och estetiskt tilltalande lösning, och har budgeten och utrymmet för det, kan en nedgrävd pool vara det bästa alternativet.

 

Sammanfattningsvis finns det flera faktorer att överväga när man väljer mellan en pool ovan mark och en nedgrävd pool. Kostnad, installation, underhåll, livslängd och användningsområde är alla viktiga aspekter som kan påverka ditt beslut. Genom att noggrant utvärdera dessa faktorer kan du välja den pooltyp som bäst passar dina behov och din livsstil.

Att välja rätt typ av pool för ditt hem handlar om att balansera kostnader, installation, underhåll, livslängd och dina specifika behov och preferenser. Pooler ovan mark är ett utmärkt val för dem som söker en kostnadseffektiv och flexibel lösning, medan nedgrävda pooler erbjuder en mer permanent och estetiskt tilltalande installation som kan öka värdet på ditt hem. Oavsett vilken typ du väljer, är det viktigt att noggrant överväga alla faktorer för att säkerställa att du får en pool som du och din familj kommer att njuta av i många år framöver.

För mer information och för att utforska olika poolalternativ, besök https://svenskapoolfabriken.se.