Sök

Hälsosam balans i familjelivet – Tips för stressade föräldrar

godnattsaga

För att må bra måste vi ha balans. Balans mellan arbete och familjeliv såväl som balans mellan privat tid och familjetid. Hur kan ni hålla er friska och pigga även då vinterkräksjukan härjar både på förskola och jobb?

För många föräldrar kan det kännas omöjligt att balansera kraven från arbete och familjeliv och samtidigt hålla en diet, träna och meditera. Med karriärer, barns aktiviteter och hushållsansvar som alla kräver uppmärksamhet så behövs balans mer än någonsin. I varje fall om vi vill hålla hela familjen frisk och lycklig. Vad kan du ni göra? Här är några tips…

Hantera infektionssjukdomar och mota dem i dörren

Din familjs hälsa är en prioritet och ett vanligt hot är säsongsinfluensan såväl som spridningen av vanligt förekommande infektionssjukdomar. Särskilt de som är lätt överförbara mellan familjemedlemmar som halsfluss.

För en upptagen förälder är det avgörande att förstå hur man förebygger dessa sjukdomar och vad man ska göra när de slår till. Halsfluss, orsakad av bakterien Streptococcus pyogenes, är vanligt bland barn i skolåldern och kan snabbt drabba alla medlemmar i hushållet om de inte sköts på rätt sätt. Se till att ha halsfluss test hemma för att snabbt ta reda på vem som är smittad och få rätt råd för behandling av familjedoktorn.

För att förhindra spridning av den här typen av infektioner bör ni se till att alla i familjen förstår vikten av goda hygienrutiner som regelbunden handtvätt. Särskilt före måltider och efter att ha kommit hem från skolan eller jobbet. Ha ett handsprit till hands och lär barn att undvika att dela glas, sugrör och bestick med andra.

Mamma barn hund

När infektionen slår till gäller det att:

  • Vila mycket – Sjuka barn och föräldrar bör vara hemma från skola och arbete och ta det lugnt.
  • Äta gott – Det blir extra viktigt med fredagsmat som är bra både för kropp och själ!
  • Kontakt med läkare – Håll kontakten med er husläkare för att få goda råd och instruktioner för behandling.
  • Frisk luft – Vädra hemma så att ni alla andas frisk luft för snabbare återhämtning.

Realistiska mål och förväntningar

För att du ska orka som människa och förälder är det viktigt att du hanterar förväntningar på jobbet och hemma på ett bra sätt. Detta kan avsevärt minska stressen och förbättra din livskvalitet.

Kommunicera tydligt ditt ansvar såväl som dina begränsningar till din arbetsgivare och familj. Detta kan innebära att du omdefinierar hur framgång ser ut på ditt jobb eller accepterar att vissa familjesysslor kan vänta.

Att sätta upp realistiska mål hjälper till att förhindra utbrändhet och håller dig fokuserad på det som är viktigast. Du kanske inte måste göra slime för att vara en bra förälder en måndagskväll då du mest vill få ungarna i säng för att sedan gå och lägga dig tidigt.

Skapa ett flexibelt schema

Flexibilitet i ditt dagliga schema kan göra en betydande skillnad i hur du hanterar arbets- och familjeansvar. Om möjligt kan du förhandla om flexibla arbetstider eller distansarbetsdagar med din arbetsgivare.

Detta kan hjälpa dig att vara närvarande vid aktiviteter i skolan, läkarbesök och andra viktiga familjeaktiviteter. Använd tekniken till din fördel genom att organisera din familjekalender digitalt så att alla vet vad de förväntas göra och var de förväntas vara under veckan. Ordning och reda på detta vis är superbra för hälsan. Både för stora och små.

Upptagen förälder

Prioritera kvalitetstid med familjen

Få ut det mesta av tiden du spenderar med din familj även om den är begränsad. Det kan vara så enkelt som att äta tillsammans utan att distraheras av tv och smartphones. Lägg in helger med familjeutflykter eller avsätt tid på kvällarna för samtal och aktiviteter. Kvalitetstid stärker banden och ger en fantastisk möjlighet att hålla lite bättre koll på varandras hälsa och välbefinnande.

Din personliga hälsa

Att ta hand om din hälsa är avgörande för att hålla jämna steg med kraven på en hektisk livsstil. Se till att du sover tillräckligt, upprätthåll en hälsosam kost och införliva regelbunden fysisk aktivitet i din rutin.

Mental hälsa är lika viktig så överväg metoder som meditation, yoga eller till och med korta pauser under dagen för att rensa ditt sinne och minska stress. Faktum är att någon kväll ute med kompisarna då och då kan vara minst lika effektivt för att du ska känna dig inspirerad och full av energi.

Delegera och be om hjälp

Kom ihåg att det är okej att be om hjälp. Delegera uppgifter mellan familjemedlemmar efter ålder och förmåga. Om budgeten tillåter kan du överväg tjänster som städning eller matleverans för att hantera tiden mer effektivt.

Det går ju att betala för läxhjälp vilket är guld värt om din hjärna inte har plats för att förklara matte när den är full med arbetsuppgifter och frågan om när tvätten är klar för torktumlaren. Nå ut till ditt sociala nätverk av medföräldrar för stöd och råd. De står sannolikt inför liknande utmaningar så kanske kan ni göra en gemensam insats.