Sök

Gör ditt egna miljövänliga diskmedel

Gör ditt egna miljövänliga diskmedel, diska

Många av oss strävar efter ett mer miljövänligt hem. Det betyder inte bara att sortera avfall eller minska på plastanvändningen, utan även att tänka på de produkter vi använder dagligen. Ett av dessa är diskmedel, som ofta kan innehålla skadliga kemikalier. I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan göra ditt eget miljövänliga diskmedel som inte bara är skonsamt för miljön, utan även för din plånbok.

Varför välja miljövänliga diskmedel?

Det är viktigt att förstå varför man bör överväga att byta till ett miljövänligt diskmedel. Konventionella diskmedel kan innehålla kemikalier som är skadliga både för miljön och för din hälsa.

Påverkan på vattenlivet

Många diskmedel innehåller fosfater som kan orsaka övergödning i vattenkroppar. Detta kan leda till att algblomningar sker, vilket i sin tur kan skada vattenlevande organismer och störa ekosystemet. Genom att välja miljövänliga alternativ kan du bidra till att minska denna påverkan. Läs mer om fosfaters effekt här.

Hälsoaspekter

Vissa diskmedel innehåller kemikalier som kan vara irriterande för huden eller orsaka allergiska reaktioner. Ett miljövänligt diskmedel innehåller ofta färre allergener och är skonsammare för huden.

Hur gör man eget miljövänligt diskmedel?

Att göra sitt eget diskmedel hemma är inte bara ekonomiskt, det ger dig också full kontroll över vilka ingredienser som används. Det finns flera metoder att prova, baserat på vilka ingredienser du har tillgängliga och vilka egenskaper du vill att ditt diskmedel ska ha.

Basrecept för miljövänliga diskmedel

 • 500 ml vatten
 • 2 matskedar bikarbonat
 • 10 droppar eterisk olja (till exempel lavendel, eukalyptus eller citron)

Tillvägagångssätt:

 1. Blanda vatten och bikarbonat i en skål tills bikarbonatet har löst upp sig.
 2. Lägg till de eteriska oljorna och rör om ordentligt.
 3. Häll blandningen i en flaska med hjälp av en tratt.

Recept med tvål

 • 500 ml vatten
 • 50 g riven kastiljetvål (eller annan naturlig tvål)
 • 10 droppar eterisk olja

Tillvägagångssätt:

 1. Koka upp vattnet.
 2. Lägg till den rivna tvålen och rör tills den är helt upplöst.
 3. Låt svalna och tillsätt sedan de eteriska oljorna.
 4. Häll i en flaska.

Tvålen fungerar som en effektiv rengöringsmedel, medan oljorna ger en trevlig doft och kan ha antibakteriella egenskaper.

Tips för ännu effektivare diskning

Vitvinsvinäger som sköljmedel

Vitvinsvinäger är inte bara bra för att skapa glans. Den kan också hjälpa till att neutralisera odörer och lösa upp fett. Ett par skvättar i sköljvattnet kan göra underverk.

Skrubba med salt och citron

För envisa fläckar eller för att ta bort rost från bestick, kan du använda salt tillsammans med citron. Skär en citron i halv och doppa snittytan i salt. Gnugga sedan direkt på fläcken. Kombinationen av citronsyra och salt fungerar som en kraftfull naturlig skrubba.

Använd majsstärkelse för glans

Om du har problem med kalkfläckar på glas eller kristall, prova att tillsätta en tesked majsstärkelse i ditt sköljvatten. Gnugga dina glas med lösningen och skölj sedan av. De borde torka klart och glänsande.

Förvaring av ditt hemgjorda diskmedel

Eftersom hemgjorda diskmedel inte innehåller konserveringsmedel, rekommenderas det att förvara dem i kylskåpet om du inte planerar att använda upp dem inom en vecka eller två. Se till att skaka flaskan väl före användning för att blanda alla ingredienser ordentligt.

Vanliga frågor & svar

Vilket diskmedel är miljövänligt?

Det finns flera diskmedel på marknaden som påstår sig vara miljövänliga. För att ett diskmedel ska betraktas som miljövänligt bör det vara biologiskt nedbrytbart, inte innehålla fosfater eller andra skadliga kemikalier och helst ha en certifiering från en oberoende organisation, som exempelvis Svanen eller EU Ecolabel. Märken som Grumme, Ecover och Attitude är kända för sina miljövänliga diskmedel.

Hur miljövänligt är Yes diskmedel?

Yes är en av de mest populära diskmedelsmärkena och har genom åren tagit steg för att minska sin miljöpåverkan. De har bland annat lanserat produkter som är mer koncentrerade, vilket minskar förbrukningen av plastförpackningar. De innehåller dock vissa kemikalier som kan vara skadliga för vattenlevande organismer. Det bästa är att titta efter en specifik produkt från Yes och kontrollera dess ingredienser och eventuella miljöcertifieringar.

Vad kan man använda istället för diskmedel?

För de som vill undvika kommersiellt tillverkade diskmedel finns det naturliga alternativ:

Bikarbonat: Fungerar som en mild slipande rengöringsmedel som kan hjälpa till att avlägsna smuts och fläckar från porslin.

Kastiljetvål: En naturlig tvål som effektivt bryter ner fett.

Eteriska oljor: Till exempel lavendel, eukalyptus eller citron ger en trevlig doft och kan ha antibakteriella egenskaper.

Vitvinsvinäger: Kan användas som ett sköljmedel och för att neutralisera odörer.

Är Grumme diskmedel miljövänligt?

Ja, Grumme är känt för sina miljövänliga produkter. Deras diskmedel är oftast baserade på naturliga ingredienser och är biologiskt nedbrytbara. De har ofta certifieringar som Svanen, vilket styrker deras miljövänliga egenskaper. Grumme strävar efter att använda förnyelsebara råvaror och undviker ingredienser som är skadliga för miljön.