Sök

5 kreativa sätt att tillaga falukorv till middag – matinspiration för hela veckan!

falukorv till middag, middagstips

Falukorv är en svensk klassiker som många älskar, men ibland kan det kännas svårt att hitta nya och spännande sätt att tillaga denna populära ingrediens. I den här artikeln presenterar vi 5 kreativa sätt att tillaga falukorv till middag. Med dessa recept får du matinspiration för hela veckan och kan variera din falukorvsmeny på ett enkelt och smakrikt sätt.

1. Falukorv i ugn med potatisgratäng och rödlök

Ingredienser:

  • 400 g falukorv
  • 500 g potatis
  • 1 stor rödlök
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
  3. Skala och skiva rödlöken.
  4. Skiva falukorven.
  5. Smörj en ugnssäker form med smör och lägg ett lager potatis i botten.
  6. Lägg falukorv och rödlök ovanpå potatisen och täck med ytterligare ett lager potatis.
  7. Blanda grädde och mjölk och häll över potatisen. Krydda med salt och peppar.
  8. Grädda i ugnen i 40-45 minuter.
  9. Ta ut formen och strö över riven ost. Gratinera i ytterligare 10-15 minuter tills osten har smält och fått fin färg.

Tips:

  • Servera med en fräsch sallad och lingonsylt för en härlig smakupplevelse.

2. Falukorvsgryta med curry och äpple

Ingredienser:

  • 400 g falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 msk curry
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olja
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
  3. Skär falukorven i bitar.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och curry tills löken är mjuk.
  5. Tillsätt falukorv och äpple och stek ytterligare några minuter.
  6. Blanda i crème fraîche, vatten och grönsaksbuljongtärning. Låt grytan puttra i cirka 10 minuter. 7. Smaka av med salt och peppar.

Tips:

  • Servera falukorvsgrytan med ris och en grönsallad för en komplett måltid.

3. Falukorvspizza med gräddfil och grönsaker

Ingredienser:

  • 1 färdig pizzadeg eller hemgjord pizzadeg
  • 400 g falukorv
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 paprika
  • 1 rödlök
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl riven ost
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Kavla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda gräddfil och tomatpuré och bred ut över pizzadegen.
  4. Skiva falukorven, paprikan, rödlöken och champinjonerna.
  5. Fördela falukorv, grönsaker och riven ost över pizzan.
  6. Grädda i ugnen i 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg och osten smält.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Tips:

  • Lägg till ytterligare toppings som svarta oliver, jalapeños eller ananas för en personlig touch.

4. Falukorv i krämig senapssås

Ingredienser:

  • 400 g falukorv
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk grovkornig senap
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Skär falukorven i skivor.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken tills den är mjuk.
  4. Tillsätt falukorv och stek tills den fått fin färg.
  5. Pudra över vetemjöl och blanda väl.
  6. Häll i mjölk och grädde under omrörning och låt såsen koka upp.
  7. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
  8. Låt såsen sjuda i 5-10 minuter så att den blir krämig.

Tips:

  • Servera falukorv i senapssås med potatismos och haricots verts för en klassisk svensk måltid.

5. Falukorv med bönor och bacon i tomatsås

Ingredienser:

  • 400 g falukorv
  • 150 g bacon
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 burk blandade bönor (cirka 400 g), sköljda och avrunna
  • 1 msk olja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  2. Skär falukorven i skivor.
  3. Klipp eller skär bacon i små bitar.
  4. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
  5. Tillsätt falukorv och bacon och stek tills de fått fin färg.
  6. Häll i krossade tomater, bönor, socker och basilika.
  7. Låt rätten puttra i cirka 15 minuter så att smakerna blandas väl.
  8. Smaka av med salt och peppar.

Tips:

  • Servera denna mustiga falukorvrätt med klyftpotatis och en krispig sallad för en läcker och mättande måltid.

Sammanfattning

I denna artikel har vi gått igenom 5 kreativa sätt att tillaga falukorv till middag. Förhoppningsvis har du fått inspiration till nya och spännande rätter att prova med denna svenska klassiker som huvudingrediens. Alla recept är enkla att följa och passar utmärkt för vardagsmiddagar eller när du vill bjuda på något extra gott.

Vanliga frågor

1. Kan jag frysa in falukorv?

Ja, falukorv går utmärkt att frysa in. Se till att förpacka den väl i fryspåsar eller plastfolie för att undvika att den torkar ut eller tar åt sig smaker från andra livsmedel i frysen. Falukorv håller sig bra i frysen i cirka 2-3 månader.

2. Kan jag byta ut falukorv mot annan korv i recepten?

Absolut, du kan byta ut falukorv mot annan korv om du föredrar det. Var bara medveten om att smaken kan skilja sig åt beroende på vilken korv du väljer. Vissa korvar kan vara starkare eller mildare i smaken, så anpassa eventuellt kryddningen efter det.

3. Hur länge håller falukorv i kylskåp?

Falukorv håller sig i kylskåp i cirka 5-7 dagar om den förvaras väl inpackad i plastfolie eller i en tät förpackning. Om du är osäker på om korven fortfarande är färsk, kontrollera utseende, lukt och konsistens innan du använder den i matlagning.