De perfekta brädspelen för barn

Dagens barn, en generation som växer upp med internet, smartphones och med olika paddor. Det är inte så lätt att umgås som familj tillsammans på samma sätt som förr när de elektriska leksakerna kan erbjuda så mycket snabbt och spännande. Att spela brädspel är otroligt viktigt för barn då aktiviteten ger dem en hel mängd av olika sorters färdigheter de behöver i livet och det är alltså inte bara ett nöje med att spela. Turtagning är klassikern alla vet om att man tränar när man spelar spel. Men att man även tränar matematik, logik, läsfärdigheter, strategiskt tänkande, beslutsfattning, kommunikation och sportslighet kanske inte alla visste? Alla är otroligt värdefulla färdigheter att ta med sig ut i världen.

Beroende på ålder på barnen finns det naturligtvis olika spel som passar bättre men utbudet av brädspel är relativt stort och det är inte speciellt svårt att hitta något som passar de allra yngsta såsom de lite mer äldre barnen som kanske har möjlighet att sitta och fokusera under en lite längre tid. Har man en blandning av åldrar på barnen så kanske man också kan spela spel som pågår under ett par dagar i stället för ett som ska avslutas under samma dag som man startar. Det gör det lite enklare för barnen som kanske inte orkar fokusera under en allt för lång tid och de som kan får lära sig att vänta och även ta hänsyn till andra. Många av de klassiska brädspelen som spelas av de äldsta finns också i versioner som är mer anpassade för de allra yngsta, juniorversionen. Då har de ofta en twist i form av kortare speltid.

Tempo

Klassiska Tempo eller snigelspelet som det ofta benämns som passar för de allra yngsta barnen ner till ca 2 års ålder. Det klassiska spelet består av färgglada träsniglar som ska ta sig från ena änden av spelet till den andra genom att slå en tärning. Snigelkapplöpningen brukar vara ett mycket uppskattat och roligt spel för de yngsta barnen.

Tjuv & Polis

För barnen omkring 4 år och uppåt finns spännande tjuv & polis spelet där man jagar många snabbfotade tjuvar över spelplanen. Det är ett engagerande spel där man även behöver vara lite kvicktänkt och som passar hela familjen. Denna spännande version av klassiska Monopol där faktiskt fusk är tillåtet passar fint för de yngre barnen från cirka 8 års ålder. Under spelets gång kan man stjäla pengar från banken och även ta bort motspelares hus eller hotell om de inte märker. Det viktigaste här är att man inte blir påkommen för då blir det finkan eller böter och skadestånd. Ett perfekt spel för fuskaren i familjen!

Catan

Catan

Det prisbelönta och omåttligt populära spelet som går ut på att bygga vägar och byar på en öde ö är ett spännande spel för de äldre barnen. Spelet går ut på att du som utforskare ingår i en kapplöpning om att bygga ett herredöme och för att bygga det behöver du ingå byteshandel med andra. Ett strategiskt och spännande spel som kan pågå under en lång tid.

Minna Skriven av: