Sök

Allt om att göra eget snus

göra eget snus

Snus är en kulturell och traditionell produkt i Sverige. Att göra eget snus kan vara både roligt och ekonomiskt fördelaktigt. Denna artikel ger dig en utförlig guide om hur man tillverkar snus hemma, de nödvändiga ingredienserna, förvaring, samt svar på vanliga frågor kring ämnet.

Historien bakom snus

Snusets historia sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Ursprungligen importerades tobak till Sverige på 1600-talet. Snusets popularitet ökade under 1700-talet och blev en integrerad del av svensk kultur.

Ingredienser för att göra snus

För att skapa ett kvalitativt hemgjort snus, krävs noga utvalda ingredienser. Det är kvaliteten på dessa ingredienser som till stor del kommer att bestämma den slutliga smaken och konsistensen på ditt snus.

 1. Råtobak – Det är grunden i alla snusvarianter. Kvaliteten och typen av tobak påverkar både snusets smak och nikotinstyrka. Virginia och Burley är populära tobakssorter för snustillverkning.
 2. Salt – Saltet inte bara förhöjer tobakssmaken, utan fungerar också som konserveringsmedel. Traditionellt används havssalt eller stensalt.
 3. Vatten – Det ger snuset dess konsistens och fuktighet. Det är viktigt att använda rent vatten, helst destillerat, för att undvika oönskade smaker eller konsistensförändringar.
 4. Soda – Det hjälper till med snusets pH-värde. Ett högre pH värde gör att nikotinet frigörs snabbare i kroppen. Använd bakpulver eller pottaska med försiktighet.
 5. Aromämnen (valfritt) – Här kan du verkligen personifiera ditt snus. Alltifrån mint, lakrits, bär, whisky till choklad kan användas för att skapa din egen unika smak.

Steg-för-steg guide för att göra eget snus hemma

Tillverkning av eget snus kan kännas som ett hantverk. Det kräver tålamod, precision och en viss förståelse för ingrediensernas interaktion. Här följer en mer detaljerad steg-för-steg guide för att ge dig den djupaste inblicken i denna svenska tradition.

1. Förberedelse av tobak

Val av tobak: För att uppnå en rik och fullständig smak är det viktigt att välja rätt tobak. Virginia-tobak ger en sötare smak, medan Burley ger en mer robust och jordnära ton.

 • Rengöring: Innan malning, rengör tobaken från eventuella stjälkar eller främmande partiklar.
 • Maltobak: Mala tobaken till en fin eller medium konsistens, beroende på ditt personliga smakpreferens.

2. Salta processen

Salt bidrar till smaken och fungerar som ett konserveringsmedel.

 • Blandning: Blanda tobaken med salt i en stor skål eller bunke. En allmän regel är 50g salt per kilo tobak.
 • Låt stå: Låt tobaksblandningen stå med saltet i några timmar, vilket möjliggör en fullständig interaktion mellan saltet och tobaken.

3. Vattnet och soda

Vattnets roll: Vattnet är avgörande för snusets konsistens.

 • Blandning: Tillsätt långsamt vatten tills du får en smetliknande konsistens.

pH-balansering med soda: Soda justerar snusets pH-värde, vilket i sin tur påverkar hur snabbt nikotinet frigörs.

 • Blanda i soda: Tillsätt en liten mängd bakpulver eller pottaska. Det är viktigt att göra detta steg med försiktighet för att undvika ett alltför basiskt snus.

4. Jäsning och värmebehandling

Jäsning och värmebehandling hjälper till att framhäva smaken och säkerställer snusets säkerhet.

 • Jäsning: Efter blandning, placera snusblandningen i en behållare och låt den jäsa i rumstemperatur i 24-48 timmar.
 • Värmebehandling: För att säkerställa att ditt snus är fritt från skadliga mikroorganismer, värmebehandla blandningen i en ugn vid cirka 80°C i 2-4 timmar.

5. Infusion av aromämnen

Om du önskar en specifik smak för ditt snus, nu är tiden att tillsätta dessa.

 • Val av arom: Beroende på din preferens, välj en arom och tillsätt den långsamt. Börja med små mängder och smaka av tills du uppnår önskad styrka.

6. Förpackning och förvaring

Efter att ha tillverkat ditt snus, är det viktigt att förvara det på rätt sätt.

 • Behållare: Använd lufttäta behållare för att hålla ditt snus färskt.
 • Förvaring: För bästa smakutveckling, förvara snuset i kylskåp i minst en vecka innan du börjar använda det. Efter öppning bör snuset förbrukas inom en månad.

Vanliga frågor

Får man tillverka snus för eget bruk?

Ja, i Sverige får man tillverka snus för eget bruk. Det är dock olagligt att sälja eller distribuera hemgjort snus utan de nödvändiga tillstånden och licenserna. Det är också viktigt att notera att även om du får tillverka snus för personligt bruk, får du inte överskrida vissa gränser om du skulle ta med det utomlands, då tobaksregler skiljer sig åt mellan länder.

Hur kan man göra eget snus?

Att göra eget snus hemma kräver vissa ingredienser och steg:

 1. Förberedelse av tobak: Välj rätt tobak, rengör den från stjälkar och mal den till önskad konsistens.
 2. Salta processen: Blanda tobaken med salt (cirka 50g salt per kilo tobak) och låt stå för interaktion.
 3. Tillsätt vatten och soda: Vattnet ger konsistens, medan sodan justerar pH-värdet.
 4. Jäsning och värmebehandling: Låt blandningen jäsa i 24-48 timmar, följt av värmebehandling i ugn vid cirka 80°C i några timmar.
 5. Infusion av aromämnen: Om önskas, tillsätt aromämnen som mint, lakrits eller andra smaker.
 6. Förpackning och förvaring: Förvara snuset i lufttäta behållare och låt det mogna i kylskåp.

Hur mycket kostar det att göra eget snus?

Kostnaden för att göra eget snus varierar beroende på kvaliteten och mängden av de ingredienser du väljer samt varifrån du köper dem. Om du köper tobak av hög kvalitet, kvalitativa aromämnen, och andra ingredienser i bulk, kan priset bli högre. Generellt sett kan du räkna med en kostnad mellan 100 till 500 kronor per kilo färdigt snus, beroende på de val du gör. Detta är dock ofta billigare än att köpa färdigt snus i butik.

Kan man göra eget tobaksfritt snus?

Ja, det går att göra eget tobaksfritt snus, även känt som ”nikotinpåsar” eller ”all white”. Istället för tobak används ofta cellulosa eller andra fyllmedel som bas, tillsammans med nikotin i ren form. Processen skiljer sig något från traditionell snustillverkning men innefattar fortfarande blandning av ingredienser, tillsättning av aromämnen, och viss mognadstid för optimal smak. Det är viktigt att vara särskilt försiktig när man hanterar ren nikotin, då det är mycket potent och kan vara farligt i höga koncentrationer.