Tips för tråkiga dagar inomhus

När man vabbar med halvfriska barn kan det vara en svår avvägning vad man ska hitta på för aktiviteter. De är för sjuka för att göra nåt avancerad men för friska för att bara ta det lugnt, de måste aktiveras.

Det kan vara en bra idé att ha en lista där ni skriver upp tips på aktiviteter ni kan hitta på inne. Ha en fin anteckningsbok där ni skriver listor och klistrar in bilder och ritar, allt om vilka aktiviteter ni kan göra. Ett tips är att kolla igenom föräldrarmagasin eller olika sajter. Från tidningar och magasin kan barnen få klippa och sen klistra in i er egen aktivtetsbok.

Lista på saker att göra

Här kommer lite konkreta förslag:Var lite busig, även om du vet att det kommer att bli ett kaos utan dess like så offra den stunden av kontroll. Riv ut kuddar och filtar från soffan, dra fram stolar och fåtöljer och allt du kan komma på för att bygga en koja i vardagsrummet. Eller varför inte ett slott? Barnen kan göra en kunglig bädd därinne där du kan vila när de berättar sagor för dig.Gör en egen saga, om du som vuxen börjar hitta på en saga och där du stannar tar nästa person vid, om ni är flera. Man kan endera bara berätta så mycket man vill och hålla på så länge man känner för, eller så använder man ett stoppur helt enkelt. Om man vill kan man bestämma nåt slags tema innan den första börjar. Annars kör man bara fritt.

Hemma-SPA och spel

Ha en SPA-dag hemma. Gör fotbad, hårinpackning, fixa naglar på både händer och fötter, skrubba hela kroppen och kanske en ansiktsmask. Det roligaste är om ni tillverkat allt själva. Då blir det billigast också. Leta tillsammans på nätet (beroende på barnens ålder) och tillverka maskerna och fotbadet själva. Kanske kan ni skriva ned det i er aktivitetsbok så ni kommer ihåg till nästa gång.Om det är vid något tillfälle du ska spela tv-spel med ditt barn så är det nu. Och det kan faktiskt vara kul, försök vara där och då med barnen och verkligen fokusera på spelet.

Hemma-SPA och spel

En annan idé är att göra en hemmabiosalong med allt vad ett biobesök betyder från biobiljetter till popcorn. Du kan göra några biljetter som barnen får välja på och visar sedan den film som står på. Låt dem låtsashandla popcorn och vatten med is och sugrör innan de får gå in i biosalongen som du fixat mysigt och släckt ned helt så gott det går. Kanske har ni någon leksaksgömma i källaren eller förrådet som ni kan upptäcka tillsammans? Ta fram leksaker som de inte lekt med på länge.Nästan alla barn gillar att skapa, om ni inte har något material hemma så kanske ni i alla fall har ingredienser till att göra en trolldeg? Det finns en enorm mängd olika recept till trolldeg men ett av dem är att blanda en deciliter varmt vatten med två deciliter mjöl, en deciliter salt och en matsked olja. Dela sedan upp degen på två och färga i olika färger med karamellfärg.

Minna Skriven av: