Spendera mer tid med barnen

I dagens samhälle blir det allt vanligare att barn och vuxna spenderar allt mindre tid med varandra. Det beror givetvis på olika orsaker. Det kan vara allt från att man som vuxen arbetar mycket för att tjäna pengar eller till att var och en i familjen sitter framför tv:n, datorn eller mobilen för att se på film eller spelar. Oavsett orsaken borde målet vara att man skulle umgås och spendera tid med varandra. För en dag blir barnen stora och som förälder får aldrig tillbaka tiden då barnen var små.

Det går att göra en uppsjö av olika saker för att tillbringa mer tillsammans och det är egentligen bara fantasin som sätter i käppar i hjulet vad familjen kan hitta på. Är barnen mindre kan det vara kul att besöka ett lekland eller laga mat tillsammans. Att umgås med sina barn är något alla kan göra och det har ingen betydelse om man har pengar eller inte. För det finns massvis av saker som det går att göra som inte kostar något.

Ät tillsammans

Det tillhör inte ovanligheterna att var och en i familjen äter måltider när det passar in i sitt tidsschema, speciellt om barnen är stora. Barnen värmer den färdiga middagen och föräldrarna passar på att laga maten när det finns tid mellan jobb, träning eller vad man nu än hittar på. Att sitta tillsammans och äta vid köksbordet är trevligt och mysigt. Dessutom får familjen tid till att umgås och reflektera över dagen. Just vid middagsbordet kan väldigt spännande diskussioner dyka upp. Är livspusslet svårt, kan man ändå försöka pussla ihop att familjen äter tillsammans några dagar i veckan i alla fall. Det behöver inte vara middag man äter ihop, utan en helgfrukost kan bli familjens nya grej.

Minska ner skärmtiden

Det låter som en självklarhet att både vuxna och barn borde minska ner skärmtiden. Faktum är hur ofta är det egentligen familjemedlemmarna lägger ifrån sig mobiler, surfplattor eller datorer för att istället ägna sig tid åt varandra och hitta på något kul tillsammans. Våga kräva att uppmärksamheten ska vara riktad emot varandra istället. Både barnen och vuxna att det faktiskt går ha trevligt utan att ha mobilen i handen. Familjen kan spela spel, leka eller göra någon annan aktivitet tillsammans och alla kommer bli förvånade hur mysigt ni kommer att ha det.

Skoj att träna tillsammans

Självklart är det viktigt att rör på sig och träna regelbundet. Visserligen kan det verka tråkigt, men gör man träningen till en aktivitet är det inte alls lika trist längre. Blir familjen involverad slår man två flugor i en smäll. Skulle det vara så att man som förälder vill löpträna, kan barnen cykla sidan om och heja på. Håller man på att träna hemma i vardagsrummet är det roligt om resten av familjen hänger på och alla tränar tillsammans. Vill inte någon vara med så kan de agera hejarklack, räkna antal sit ups eller ta tiden. Vill man träna själv och ser det som egentid, går det att byta ut ett eller två pass i veckan till familjeträning. Detta kommer göra stor skillnad då alla få spendera tid tillsammans och har skoj.

Minna Skriven av: