Mickelbo gård – en dröm för barnen

Om man åker till Umeå med barn måste man bara besöka Mickelbo gård. Det är ett lantbruk som har minidjurpark, café och gårdsbutik.Mickelbo gård är en juvel för barnen, det är bättre än en storskalig djurpark för här kommer man verkligt nära djuren så det blir mer personligt. Gården hittar man fyra mil norr om Umeå längs väg 364 mot Burträsk.

Många olika djur

Mickelbo gård har det funnits olika sorters djur sedan 1850-talet. Gården var länge en mjölkgård fram tills sista mjölkkon lämnade ladugården 2004. Då tog istället tjurarna över som huvudsyssla. Genom gårdens historia har det dock alltid funnits många olika djurslag så nötkreaturen var aldrig ensamma. Däremot den typen av djur som finns vid gården idag är inga vanliga djur.Varje dag som de har öppet så får barnen umgås och klappa de smådjur som finns där. Det kan vara en stor upplevelse för ett litet barn.

Kameler är anpassade efter ett klimat mellan -30 och +50 grader så därför klarar de av klimatet här uppe i norr, även om vi ser dem som ökendjur. Så det är intressant för barnen att få lära sig såna saker.

Kameler är fantastiska varelser

Vi fick berättat för oss att kamelerna får en varm, ullig vinterpäls precis som islandshästar. Den vinterpälsen fäller de sedan fram emot våren.Barnen våra var nog inte beredda på hur stora de skulle vara, de kan nämligen bli upp emot 2,4 meter inklusive puckel och väga runt 650 kilo.De ska dessutom kunna bli väldigt gamla, inte ovanligt med 45 år. Vi blev också visade hur deras fötter såg ut, vi trodde innan att det kanske kallades hovar eller klövar som för hästar eller kossor, men så var det inte. Kameler har två tår på varje fot med en slags simhud mellan. Den utformningen gör att de får en stor och mjuk trampdyna som gör att de inte sjunker ner i mjuk sand.

Kameler är fantastiska varelser

Det är mycket som är fascinerande med kameler kom vi fram till, deras överläpp är kluven och sedan har de stora ögonlock och ögonfransar som skyddar mot hårt väder oavsett om det är snö eller sandstorm. De kan dessutom stänga näsborrarna vid behov, så himla coolt. Kamelridning erbjöds också men det avstod vi denna gång. Jakarna var också häftiga att se. De ser ganska farliga ut med de stora och vassa hornen men tydligen så är de rätt beskedliga och väldigt populära att använda som lastdjur.Aktiviteterna vid Mickelbo är så många, ridning, åka traktorsläp, kamelträff, slädtur med häst, häst och vagn, båtturer och en massa andra saker. Vi har redan bestämt att nästa gång kommer vi att bo kvar en natt på gården för att på riktigt kunna delta i djuraktiviteterna.

Minna Skriven av: