Med familjen vid Skuleberget

Det är lätt att vara äventyrlig om man befinner sig i närheten av Örnsköldsvik. Kommer man söderifrån längs E4:an så får man bara inte missa ett stopp vid Skuleberget.Det finns en massa saker att uppleva där, för både stor och liten.

Besökscentret Naturum vid Skulebergets fot har ett fräscht café och en utställning om bland annat landhöjningen som är gratis.Efter att ha gått igenom den så kan det vara en idé att de större barnen följer med en av föräldrarna uppför stigen som leder till grottan. Under tiden, om man är två föräldrar, så kan den andra spendera lite tid i äventyrslekparken som finns på grönområdet utanför besökscentret. Det är en rolig lekpark med inspiration från omgivningen så det finns både ett litet berg att bestiga och olika balans- och klätterplatser.

Coola grill-bord

Runt lekparken finns flera bord med bänkar om man vill ha picknick eller bara sitta en stund. Det som är så himla bra med borden är att de har inbyggda ställningar ovanpå för engångsgrillar eller grillar av mindre format. Helt perfekt för då behöver man inte oroa sig över gräsbränder, plus att det blir mycket enklare att grilla. För hungrig kan man bli efter att ha tagit sig upp till rövargrottan minsann. Vill man stanna över vid Skuleberget så finns det även stugor att hyra eller platser för tält. För det finns nämligen en massa andra saker att se runt Skuleberget. Varför inte ta sig upp på toppen? Vyn där uppifrån är helt fantastiskt, det går inte att beskriva. Det finns flera olika sätt att ta sig upp. Bland annat klättringsleder av olika svårighetsgrader, de når man med utgångspunkt besökscentrum. Den lättaste leden kan även en ungdom klara, bara de inte är höjdrädda eller otränade, för lite krävande är det ändå. Klarar man inte att klättra så kan man ta sittliften upp eller vandra uppför stigen som når till toppen. Stigen tar rätt lång tid dock, och för att ta sig till andra sidan av berget där sittliften finns så får man ta bil. Oavsett hur man tar sig upp på Skulebergets topp så kommer man inte att ångra sig. Väl uppe så finns en restaurang med norrländska specialitéer. Kolla innan om det är öppet bara. Annars är det mysigt att hitta en plats med utsikt och slå sig ned för en picknick. Ha koll på barnen bara!

Rövarlekar och bad

När man ändå är i krokarna och barnen kanske är leksugna (är de inte alltid det?) så passar det perfekt med några timmar i Rövarbyn.Rövarbyn är en lekpark för barn mellan två och tio år där det finns roliga små aktiviteter som minitåg, vevbåtar, hoppborg, westernsaloon i miniformat, bollkastning och annat kul.Det är väldigt picknick-vänligt och ligger alldeles intill Kustladan som har en pool man kan bada i.

Rövarlekar och bad

Om man istället föredrar havsbad så kan man ta en tur till Skulebergets havscamping som har en härlig strand. Campingen ligger andra sidan E4:an från besökscentrum så den är väldigt lättillgänglig och alla faciliteter finns.

Minna Skriven av: