London med barn del 2

Något som visats i så otroligt många filmer och som är spännande för barnen är vaktavlösningen, changing of the guards. Det finns två olika, en större som sker på Buckingham Palace och en mindre på Horse Guards Parade i Whitehall.

Båda sker dagligen klockan 11.00. Buckingham Palace Ceremony startar klockan 10.30 när de nya vakterna formerar sig vid Welligton Baracks mittemot St James Park. De marscherar sedan till Buckingham Palace och byter där klockan 11.00. Den gamla vakten marscherar sedan tillbaka till kasernen med medföljande band. De är tillbaka där klockan 11.30. Det kan dock alltid vara bra att kolla tidtabeller eftersom det finns säsongs-, väder- och säkerhetsvariationer. Vill man ta ett foto med en fullt utrustad vakt eller klappa dess häst så kan man göra det vid Whitehall nära Downing Street. Förvänta dig dock inte att de ska prata med dig. Queens Guard på Whitehall byter klockan 10.00 på söndagar.

Parker och fiskar

St James Park kommer ni gå igenom mellan hästvaktparaden och Buckingham Palace. Den har en sjö med massor av ankor och svanar och en riktigt trevlig barnlekplats bara ett stenkast från Buckingham Palace. Det är ett bra ställe om man vill vila lite medan barnen leker en stund. Det finns ett café vid sjön och även många bänkar eller andra platser att slå sig ned en stund.London Sea Life Center på South Bank är ett stort akvarium med massor av hajar och andra spännande arter. Det är ett spännande ställe där den stora hajtanken sträcker sig över tre våningar och innehåller många olika hajarter.

Det ligger strax söder om floden nära London Eye, som för övrigt är en av de bästa attraktionerna i London. Man kan besöka båda på samma dag och spara pengar genom att köpa en kombinationsbiljett. Det finns även en stor lekplats nära London Eye på South Bank.

Greenwich

Om ni kan tänka er att ta en liten omväg från London centrum så är historiska Greewich en vacker plats. Det finns så mycket att se där. Greenwich är inte långt borta, men det är ett fristående område som nås genom Docklands Light Rail.Det är en cool grej för barnen att få stå på meridianlinjen och veta att all tid räknas därifrån.

Greenwich

Nere vid hamnen ståtar riggen Cutty Sark, den kan man betala och besöka om man vill känna på hur det kändes att vara sjöman för flera hundra år sedan. Cutty Sark är ett vackert skepp med en rik historia. Inne på riggen finns moderna utställningar av både pedagogiskt och allmänt intresse. Maritime Museum är dock gratis och det är ett måste för alla med intresse för geografi eller havets historia. Den stora kartan med skeppsnavigationssimulatorn var jättespännande liksom barnens galleri där de kan lära sig morsekod och avfyra en kanon mot anfallande pirater. Man kan välja att ta båt till Greenwich Pier, den ligger bara några minuters promenad från alla attraktioner.

Minna Skriven av: