Lär om historia i Örnsköldsvik

Det är lätt att fylla en vecka med aktiviteter och utflykter i Örnsköldsvik. En plats som både är spännande och intressant är Gene fornby. Där kan man få lära sig om vår historia helt gratis och på ett spännande sätt, framförallt för barnen.

Gene fornby ligger oerhört vackert på en tallmo intill havet. Även om det är stängt för guidning så är det alltid öppet för att vandra omkring där själv närhelst man vill. Vissa av byggnaderna är alltid öppna.

En rik järnåldersgård

Gården är en rekonstruerad järnåldersgård från omkring år 500 som man får uppleva både vad gäller miljö, kläder, mathållning och hantverk. Järnåldersgården är uppbyggd efter resultaten från utgrävningar av en gård i närheten. Den ursprungliga gården ligger inom gångavstånd från fornbyn så man kan ta en promenad dit med guide eller ensam. Lämningar visar på att gården använts under cirka 500 år med start i början av första århundradet. Det ska ha varit en rik gård eftersom man funnit ut att de kunde gjuta smycken, nycklar och andra saker i brons. En del av föremålen har de till och med kunnat förgylla. På den stora gården fanns även en smedja. En storfamilj med flera generationer har förmodligen bott på gården, det var en stormansgård och det finns saker som tyder på att det kan ha varit hövdingen av Ångermanland som bodde där.

Många djur för rik familj

Familjen odlade både korn och havre. Utöver fiske så jagade de också, både säl och småvilt.De skötte sina åkrar väl och gödslade dem till och med. Dessutom var djurbesättningen stor på runt 10 kossor, cirka 20 får eller getter samt grisar, häst och hund.Jag lovar att barnen kommer att tycka att det är spännande att få höra allt detta. Helst vid en guidad tur där guiden är klädd i tidsenliga kläder.Det finns bra möjligheter att äta sin matsäck på plats, kanske nere på den lilla stranden inne på området. Där finns ett bord med bänkar och en liten grillplats som dock är utan galler.

Rymdresa i historien

När man ändå är inne på ämnet historia så kan ett stopp på Nolavonda vara lämpligt. Utställningen Nolavonda – historiesamlarna finns i Örnsköldsviks museum och konsthall inne i centrum. Det är en mysig liten utställning som kräver barnens nyfikenhet och upptäckarlusta. Föräldrarna kan bekvämt luta sig tillbaka bland färgglada kuddar och överblicka barnens äventyr. I Nolavonda får barnen leka i och med vår historia. I utställningen finns autentiska miljöer från Örnsköldsviks historia uppbyggd.

Rymdresa i historien

Miljöerna är från 1820 till 1920 och alla saker får man leka med och känna på. Kanske vill någon känna på hur det kändes att jobba i handelsbod på 1800-talet?De autentiska miljöerna finns inuti ett rymdskepp från planeten Nolavonda. Nolavondierna har kommit till Örnsköldsvik för att samla in material om planeten jorden. Materialet tar de sedan med sig tillbaka till sin planet.Runt hela utställningen finns gåtor att lösa och informationsplattorna serverar en massa fakta som är både rolig och intressant.Här spenderar man lätt en eftermiddag. I bottenplan finns ett litet kaffe med bra priser och hembakt fikabröd.

Minna Skriven av: