Längs Umeås strandpromenad med barn

Umeå är en underskattad semester-stad för barn. Där finns nästan allt man kan önska sig. Nära till natur och vatten men samtidigt ett levande,pulserande och mysigt centrum.

Varje gång vi åker med barnen till Umeå så promenerar vi väldigt mycket. Dels är det så lätt att ta sig runt där till fots, men det är också så att det finns så många roliga och intressanta saker att kolla in lite här och där så då blir det lätt att stanna till. Bara en sån sak som att ta en promenad längs älven från Broparken i riktning mot bildmuseet. Först kan barnen få leka av sig lite i Broparken, hoppa lite på trampolinerna, gunga och testa balansen på den stora snurran.

Balansträning

För de lite större så får man inte missa parkour-anläggningen som ligger nere vid älven. Där kan de få testa både balans och styrka vid alla de olika ställningarna som finns. Om man ger det lite tid och väntar så är det inte omöjligt att det kommer något riktigt proffs förbi för att träna. Det är en otrolig upplevelse för maken till balans och styrka är svårt att finna. Vi har haft turen varje gång att få se riktigt duktiga parkour-utövare.En liten men faktiskt viktig detalj är att det vid anläggningen finns utomhus-kranar med färskt och kallt dricksvatten. Det uppskattar vi så vi både kan släcka törsten och fylla våra flaskor.När man vandrar vidare kommer man passera de mysiga restaurangbåtarna som ligger längs älven. Efter dem kommer man till det fina kulturhuset Väven där även biblioteket finns. Om man har tid så bör man verkligen ta sig tid att gå in där. Lokalerna är fantastiska och det finns på de övre våningarna fina uteplatser med fin utsikt över älven. Allt är så genomtänkt och för barnen pedagogiskt upplägg. De minsta lär uppskatta den mysiga lilla barnavdelningen med kryp-pöl för de allra minsta.

Vatten, båtar och häng

Direkt utanför Väven finns en vacker liten park med vattenskulpturer som är rolig för barnen att kolla in. Där kan man gärna spendera en liten stund också.Längs hela strandpromenaden finns inbjudande fåtöljer och soffor som man kan hänga i, eller kanske njuta solen för en stund. Barnen kommer garanterat att gilla att kolla in alla båtar och vattenskotrar som glider förbi. Den finns där även en bro som går rätt ut över älven några meter där den hänger fritt.

Vatten, båtar och häng

Om man går några hundra meter till, strax nedanför Filmstaden, så finns en minipark med stora hängande gungor där man får plats flera personer. Det finns även uttag för att kunna koppla upp sin mobil mot ett ljudsystem där så man kan ta sig en stund där för att lyssna på en podd eller dela med sig av sin musik.När man känner sig redo att vandra vidare så finns efter bara en liten bit en väldigt färgglad klätterställning,eller kanske man ska kalla det klättervänligt konstverk. Man behöver inte gå långa sträckor längs strandpromenaden innan det finns något kul för barnen att utforska. För alla åldrar.

Minna Skriven av: