Att kommunicera med och lära barn, effektivt

Det är inte alltid lätt att nå fram till de små och det kan finnas stunder då man känner sig otillräcklig och inte riktigt vet hur man ska gå vidare med kommunikationen till bland andra sitt barn. Att kunna kommunicera med varandra är en stor och en viktig del i den gemensamma relationen och genom att lyssna och inkludera barnen i kommunikationen skapas också en självsäkerhet hos barnet. Självsäkerheten för effektiv kommunikation är vital för att barnet i framtiden ska känna sig bekväm nog att kunna prata om svåra saker till dig som förälder i framtiden.

Att kommunicera med och lära barn, effektivt
Att kommunicera med och lära barn, effektivt

Känner man sig nervös eller kanske inte riktigt vet hur man ska nå fram så kan man vara lugn, det finns mängder med tips och trix för att kunna nå fram till varandra och även kunna prata obekväma samtal med varandra utan frustration och utan tårar. Nedan går vi igenom hur du enklast och mer effektivt kan kommunicera men också lära ditt barn.

Genom att lyssna

Genom att lyssna ordentligt på ditt barn skapar du ett utrymme där barnet känner sig viktigt. Det är ganska självklart, du vill själv säkert ha 100% närvaro när du berättar något och precis samma uppmärksamhet vill ett barn ha. Det är såklart möjligt att du inte kan ge full uppmärksamhet just då när barnet vill berätta något, men då behöver detta kommuniceras med barnet och ge också barnet en möjlighet att berätta vid ett senare tillfälle då du kan vara fokuserad och faktiskt lyssna helhjärtat.

Genom att lyssna
Genom att lyssna

Små barn kommunicerar dock inte med ord utan med handling och vid exempelvis frustration kan barnet reagera med ett tantrum. Det kan bland annat kännas svårt som vuxen att bemöta ett pågående tantrum. Kom dock ihåg att ett tantrum hos ett litet barn är helt normalt och lika svårt för dem som för en vuxen. Visa barnet att du finns hos dem när de har lugnat ner sig och att hålla sig lugn är tips som kan fungera om man vill bryta ett tantrum.

Möt barnet på deras nivå

Sätt dig ner på golvet om de finns där och tänk på kroppsspråket. Det är viktigt att inte förmedla bland annat ett argt utryck. Låt barnet förstå att de kan komma till dig för att prata om de inte är redo att prata med dig när du vill. Genom att bemöta barnet på deras nivå och ställa öppna frågor för att hålla diskussionen levande växer barnet och lär sig också att formulera sina egna åsikter vilket är nödvändigt.

Respektera barnet

Barn är precis som vuxna, de vill bli respekterade och känna sig värda att lyssna och lyssnas på. Det är därför viktigt att respektera att barnet kanske inte alltid vill prata när du som vuxen vill prata. Genom att vara ett bra föredöme och visa ett gott exempel så kan du förstärka relationen mellan er och barnet kan känna sig bekväm att prata med dig som vuxen vid bland annat olika svårigheter.

Minna Skriven av: