Att göra en roadtrip med barn

När vi skulle ta en roadtrip norrut så planerade vi väldigt mycket innan så att det skulle bli en bra upplevelse för hela familjen. Vi ville ge barnen en rolig, spännande och lärorik resa. Tanken att kunna lära dem saker samtidigt som vi har roligt tillsammans är det absolut bästa!

Som vi tänker så kan man lära sina barn hela tiden, vad man än gör, och man kan dessutom få dem intresserade att lära mer. Jag ska ge några exempel här.

I väntan på maten

Låt oss säga att ni tar med barnen på en restaurang. Någon av dem väljer pannkaka och en annan nuggets med strips. Istället för att bara vänta på maten kan man ta tillfället i akt att prata med barnen om mat. Hur gör man pannkaka? Varför tål inte vissa att äta pannkakor? Varför tror de att man alltid serverade pannkaka till ärtsoppa tidigare? Vad är bra och dåligt med nuggets? Kan man göra nuggets själv hemma? Använd gärna google också för att hitta lite rolig fakta som vem som har rekordet i pannkaksätning. Det är även ett bra tillfälle att lära känna barnens klasskamrater eller förskolevänner bättre, fråga dem exempelvis vem i klassen som gillar pannkaka mest. Och från det kan man vandra vidare i diskussionen. Glöm bara inte att lyssna på barnen.

Vägen en del av resan

Att göra en roadtrip hela familjen är helt perfekt när det kommer till att lära känna varandra bättre, ha tid att prata utan störningsmoment och att lära barnen saker efter vägen.Det absolut bästa är att ha god tid på sig och vägen till målet vara en del av upplevelsen och inte bara en transportsträcka.Man kan, vilket är idealiskt, kolla upp lite intressanta saker och sevärdheter efter vägen. Då kan man som förälder hinna förbereda lite. Nästan alla städer eller platser har spännande historia, kanske man till och med åker förbi ett slott där det spökar? Eller en historisk plats där någon gammal kung slagits.Hela Sverige är som en öppen historiebok och spännande för såväl vuxen som barn.

Gör en bok

Vill man ta det ett steg längre och genomföra ett litet projekt med barnen så är det en rolig idé att göra en bok av resan. Fota en massa och samla information på alla möjliga sätt. Det kan vara genom att skriva ned, att fota av informationstavlor eller broschyrer och att barnen ritar sina egna upplevelser. Därför är det bra att ta med ritblock och pennor i roliga färger, det ska vara enkelt dock så ta inte med hela pyssellådan.När man sedan kommer hem efter roadtripen så kan man sätta sig ner och välja ut vad man ska använda till en fotobok. Enbart fantasin sätter gränser. Tänkt vad kul att få uppleva minnen från semestern åter och åter igen. På det sättet kan barnen också vara delaktiga i berättandet och man kan trigga lusten att läsa.

Gör en bok

Ett annat alternativ är att man filmar under resan och gör det liksom på allvar. Barnen kan få agera “programledare” och lära sig berätta framför kameran.

Minna Skriven av: