lager på lager principen!

Ja nu är det väl dags att erkänna att sommaren är över och hösten är här!! 
Som första-gångs-förälder (hund ej medräknat) dyker då naturligen en fråga upp.. Vad fasiken sätter man på barnen?? Och det är ju inte så att man kan säga Skaljacka bara så där rakt av! För vilken dag har samma väderlek som dan innan i detta land!?
Jag har lite det tänket att jämföra med vad jag själv har på mig..men det funkar ju inte alltid när jag springer till jobbet med trench coat, scarf och högklackat och jag har en son som inte ens går! Jag menar, han behöver ju inte ens ett par högklackade då! 🙂
Nä slutskämtat nu. Det jag vill säga är att Elias går ju som sagt inte och då blir han ju inte lika varm som mig som flåsar runt som jäkla illvilling hit å dit!
Och dessutom så händer det ju ALDRIG att vädret är detsamma när man droppar av ungen på dagis, som det är 1 timme senare när dom väl ska ut! Och hur vet jag att jag har köpt in rätt grejer eller vad jag behöver fylla på med? Jag har ingen koll!!
Så idag staplade jag in med tre jackor i handen, rakt in i frukostrummet på dagis och frågade alla 5 fröknarna vad jag skulle äga för kläder till mitt barn! För vem kan inte veta det bättre än dom som hänger med barn heeela dagarna och har gjort det de senaste 15 åren!!
Så nu vet jag att Elias ska ha sina vanliga innekläder, typ jeans och tunn långärmad tröja, ett par överdragsbyxor, en fleece jacka, en överdragsjacka och en tunn mössa – Lager på lager principen! Så lätt var det 🙂

ja man kan ju konstatera att jag inte alltid har haft riktigt koll.. :)
ja man kan ju konstatera att jag inte alltid har haft riktigt koll.. 🙂

För dig som inte har en blekaste om vad jag snackar om kommer här en liten mini guide om lager på lager principen;

Lager 1 – innerskiktet
Det första lagret har till uppgift att värma kroppen plus att transportera bort fukten från kroppen eftersom man blir kall av fukt och väta! Därför är bomull (som är svårtorkat) inget bra plagg att ha nära kroppen. Däremot är ull och syntet (ex. polyester) bra val! Bra plagg är typ ett par långbyxor och en långärmad tröja.

Lager 2 – mellanskiktet
Det andra lagret ska isolera och andas så att kroppen ventileras! Bra val på material är ull och fleece!
Plagg som tex en fleecejacka med dragkedja så man kan ventilera om det blir för varmt, är bra som mellanplagg!

Lager 3 – ytterskiktet
Lager 3 har till uppgift att hålla vatten och vind borta plus att det ska andas så att det kan släppa ut frukt från kroppen!
Material som bomull och syntet funkar bra här! Antingen med Goretex funktion eller ventilationshål i plagget! Här är en skaljacka och ett par skalbyxor bra plagg på hösten och en overall ett bra ytterskickt på vintern!

+ vantar och mössa så klart!

På det här sättet håller man värmen och slipper bli blöt! Det är också mycket enklare att reglera värmen när man lätt kan ta av eller på ett av plaggen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 9 =