Inte bra med bröstmjölksersättning

Jag hade helt missat rapporten från i mars då Livsmedelsverket meddelat om att det var höga halter av cancerframkallande ämnen (Glycidol, 2-MCPD och 3-MCPD) i bröstmjölksersättning!

De här ämnena bildas när vegetabiliska oljor (främst palmolja) raffineras. Tack och lov visar nu Testfaktas test att halterna inte var riktigt så höga som det först varnades om. Men jag får fortfarande panik eftersom man så klart inte vill att ens barn ska få i sig ens den minsta gnutta av dåliga saker. Och jag som gav båda barnen mjölkersättning blandat med bröstmjölk. Ella fick till och med bara mjölkersättning mellan 3-6 månader :/

Men gjort är gjort och det enda man kan göra är att i alla fall att undvika palmolja (och allt annat dåligt med!) framöver. Palmolja kan finnas i kakor, bröd, kex, chips, micropopcorn, pepparkakor, chokladkakor, smör. Det finns också i glass (tex Sia glassbåt), Delicato chokladbollar och Nutella. Förutom att palmolja innehållet cancerframkallande ämnen innehåller det också massor av dåligt mättat fett som ju kan leda till hjärt- & kärlsjukdomar + att massor av regnskog skövlas där barnarbete utförs och farliga besprutningsmedel används.. Finns det något positivt med att gynna palmoljeanvändningen?

Comments: 1

  1. Palmolja kan aldrig finnas i smör 😉 däremot kan det finnas i margarin.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 − nio =