Första hjälpen check lista

Jag såg precis ett videoklipp som gav mig rysningar men det var med livsviktig info som jag är glad att jag såg på. Bara under den här helgen har alldeles för många dött av drunkning. Fruktansvärt. Man tänker ju att man vet hur man gör Hjärt och lungräddning men efter att jag såg den här videon kan jag erkänna att jag inte alls kom ihåg rätt. Tänkte därför även uppdatera dig med denna viktiga info som vetkligen är högaktuell nu mitt under årets största badsäsong.

Om någon hittas livlös i vattnet, gör så här; 1. Kolla andningstecken, dvs känn efter puls och lyssna efter andning i munnen. Ring ambulans! 2. Vinkla huvudet snett uppåt/bakåt, håll för näsan på personen och blås in luft i munnen 5 gånger 3. Sätt handflatan mot bröstet med fingrarna som ett grepp på personens sida och tryck (ca 4-5 cm djupt) 30 gånger. 4. Blås i munnen 2 gånger. 5. Tryck 30 gånger till och blås därefter 2 gånget och upprepa ända tills ambulans är på plats.

Elias simmar i Mexico

Comments: 4

 1. Ja verkligen 🙂 för mig ör detta så självklart som går kurser varje år om detta…. Men alla kanske inte vet…. Kram

  • morsanj says:

   Tror tyvärr långt ifrån alla vet :/ kram

 2. Bra inlägg! Dock kan man skippa att kolla pulsen, kan vara klurig att hitta + att det går onödigt med tid. Kolla medvetande och andning, får du ingen respons starta på direkten. Man gör i princip hjärt- och lungräddning den enda skillnaden är att vid drunkning börjar man med 5 inblås. På barn ska man komma ihåg att göra 15:2 alltså börja med 5 inblås sedan 15 kompressioner och 2 inblås osv.

  • morsanj says:

   Tack för din input Linda! Kram Jenny

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 5 =