• 1-800-123-789
  • info@familjetipsbloggen.se

Blogg

Att resa med barn

Det att resa med barn kan vara mycket trevligt äventyr. Man ska dock förbereda sig till det och anpassa transportmetoder till barn, dess karaktär och preferenser. Det finns många sätt man ändra en otrevlig, tråkig resa till en fantastisk tid man spenderar ihop som familj. Det som är det viktigaste är stämningen som båda föräldrar och barn ska komma ihåg och som kan påverka deras ytterligare attityd mot resande.

Vad är de mest populära fel man gör när man reser med barn?

Många föräldrar tror, att en resa ska se ut likadant båda för äldre och yngre personer. Det är dock inte sant. Barn brukar ha mycket mer energi än de äldre personer och de bli uttråkade mycket snabbare. De behöver uppmärksamhet och med bara några enkla tips som kan förbättra kvalitet på resande med barn. Allt beror på hur gamla de är och vilken typ av karaktär de har. Varje förälder vet mycket om sina barn och hur de beter sig under längre och kortare resor. Det största felet som man kan göra är att straffa dem för det att de är uttråkade. De små människor är mycket mer aktiva och man ska lägga märke till att de vill göra något hela tiden. Det att sitta några timmar fastställda är inte riktigt en bra upplevelse själv för äldre person. För de barnen som behöver rörelse och vill veta allt om allting kan det vara dubbelt svårt att överleva situation då de kan inte göra någonting intressant. Det som är viktigt är att det är alltid föräldrarnas plikt att se till att de har packat alla nödvändiga saker. Många föräldrar gör detta fel att de ber barn att packa upp några grejer för sig själva. Sedan under resan kommer det upp att de är inte packade.

Goda råd gällande resor med barn

När man planlägger längre resor med barnen är det bra att bestämma hur många raster som man ska ha och hur ofta. Och man vet att resan kommer ske under natten då kan man planera att ha dem bara när man behöver. När man reser under dagen, är det naturligt att barnen ska behöva flera pauser och underhållning. Det ska man inte vara arg på utan acceptera som det är och göra resor till en rolig upplevelse för alla medlemmar. En bra tips är att ta med sig lite godis för att kunna distrahera dem när det blir dags att börja den nästa pausen. Man kan till exempel skriva ut några papper med sångtexter och sjunga allesammans under restiden. Det kan vara mycket utvecklande både för barn och föräldrar. Det också gör att sådana minnen kan inte glömmas bort. Många äldre människor bekräftar att de fortfarande kommer ihåg alla de låtar de lärde sig när de var unga. Restiden är säkert något som alla barn kommer aldrig glömma. Med tiden deras minnen ska blekna, men de kommer alltid komma ihåg känslor som de hade under resor. Det är föräldrarnas ansvar att göra dessa resor till en utvecklande tid istället för irriterande förpliktelse.

Minna

Spendera mer tid med barnen

I dagens samhälle blir det allt vanligare att barn och vuxna spenderar allt mindre tid med varandra. Det beror givetvis på olika orsaker. Det kan vara allt från att man som vuxen arbetar mycket för att tjäna pengar eller till att var och en i familjen sitter framför tv:n, datorn eller mobilen för att se på film eller spelar. Oavsett orsaken borde målet vara att man skulle umgås och spendera tid med varandra. För en dag blir barnen stora och som förälder får aldrig tillbaka tiden då barnen var små.

Det går att göra en uppsjö av olika saker för att tillbringa mer tillsammans och det är egentligen bara fantasin som sätter i käppar i hjulet vad familjen kan hitta på. Är barnen mindre kan det vara kul att besöka ett lekland eller laga mat tillsammans. Att umgås med sina barn är något alla kan göra och det har ingen betydelse om man har pengar eller inte. För det finns massvis av saker som det går att göra som inte kostar något.

Ät tillsammans

Det tillhör inte ovanligheterna att var och en i familjen äter måltider när det passar in i sitt tidsschema, speciellt om barnen är stora. Barnen värmer den färdiga middagen och föräldrarna passar på att laga maten när det finns tid mellan jobb, träning eller vad man nu än hittar på. Att sitta tillsammans och äta vid köksbordet är trevligt och mysigt. Dessutom får familjen tid till att umgås och reflektera över dagen. Just vid middagsbordet kan väldigt spännande diskussioner dyka upp. Är livspusslet svårt, kan man ändå försöka pussla ihop att familjen äter tillsammans några dagar i veckan i alla fall. Det behöver inte vara middag man äter ihop, utan en helgfrukost kan bli familjens nya grej.

Minska ner skärmtiden

Det låter som en självklarhet att både vuxna och barn borde minska ner skärmtiden. Faktum är hur ofta är det egentligen familjemedlemmarna lägger ifrån sig mobiler, surfplattor eller datorer för att istället ägna sig tid åt varandra och hitta på något kul tillsammans. Våga kräva att uppmärksamheten ska vara riktad emot varandra istället. Både barnen och vuxna att det faktiskt går ha trevligt utan att ha mobilen i handen. Familjen kan spela spel, leka eller göra någon annan aktivitet tillsammans och alla kommer bli förvånade hur mysigt ni kommer att ha det.

Skoj att träna tillsammans

Självklart är det viktigt att rör på sig och träna regelbundet. Visserligen kan det verka tråkigt, men gör man träningen till en aktivitet är det inte alls lika trist längre. Blir familjen involverad slår man två flugor i en smäll. Skulle det vara så att man som förälder vill löpträna, kan barnen cykla sidan om och heja på. Håller man på att träna hemma i vardagsrummet är det roligt om resten av familjen hänger på och alla tränar tillsammans. Vill inte någon vara med så kan de agera hejarklack, räkna antal sit ups eller ta tiden. Vill man träna själv och ser det som egentid, går det att byta ut ett eller två pass i veckan till familjeträning. Detta kommer göra stor skillnad då alla få spendera tid tillsammans och har skoj.

Minna

Att kommunicera med och lära barn, effektivt

Det är inte alltid lätt att nå fram till de små och det kan finnas stunder då man känner sig otillräcklig och inte riktigt vet hur man ska gå vidare med kommunikationen till bland andra sitt barn. Att kunna kommunicera med varandra är en stor och en viktig del i den gemensamma relationen och genom att lyssna och inkludera barnen i kommunikationen skapas också en självsäkerhet hos barnet. Självsäkerheten för effektiv kommunikation är vital för att barnet i framtiden ska känna sig bekväm nog att kunna prata om svåra saker till dig som förälder i framtiden.

Att kommunicera med och lära barn, effektivt
Att kommunicera med och lära barn, effektivt

Känner man sig nervös eller kanske inte riktigt vet hur man ska nå fram så kan man vara lugn, det finns mängder med tips och trix för att kunna nå fram till varandra och även kunna prata obekväma samtal med varandra utan frustration och utan tårar. Nedan går vi igenom hur du enklast och mer effektivt kan kommunicera men också lära ditt barn.

Genom att lyssna

Genom att lyssna ordentligt på ditt barn skapar du ett utrymme där barnet känner sig viktigt. Det är ganska självklart, du vill själv säkert ha 100% närvaro när du berättar något och precis samma uppmärksamhet vill ett barn ha. Det är såklart möjligt att du inte kan ge full uppmärksamhet just då när barnet vill berätta något, men då behöver detta kommuniceras med barnet och ge också barnet en möjlighet att berätta vid ett senare tillfälle då du kan vara fokuserad och faktiskt lyssna helhjärtat.

Genom att lyssna
Genom att lyssna

Små barn kommunicerar dock inte med ord utan med handling och vid exempelvis frustration kan barnet reagera med ett tantrum. Det kan bland annat kännas svårt som vuxen att bemöta ett pågående tantrum. Kom dock ihåg att ett tantrum hos ett litet barn är helt normalt och lika svårt för dem som för en vuxen. Visa barnet att du finns hos dem när de har lugnat ner sig och att hålla sig lugn är tips som kan fungera om man vill bryta ett tantrum.

Möt barnet på deras nivå

Sätt dig ner på golvet om de finns där och tänk på kroppsspråket. Det är viktigt att inte förmedla bland annat ett argt utryck. Låt barnet förstå att de kan komma till dig för att prata om de inte är redo att prata med dig när du vill. Genom att bemöta barnet på deras nivå och ställa öppna frågor för att hålla diskussionen levande växer barnet och lär sig också att formulera sina egna åsikter vilket är nödvändigt.

Respektera barnet

Barn är precis som vuxna, de vill bli respekterade och känna sig värda att lyssna och lyssnas på. Det är därför viktigt att respektera att barnet kanske inte alltid vill prata när du som vuxen vill prata. Genom att vara ett bra föredöme och visa ett gott exempel så kan du förstärka relationen mellan er och barnet kan känna sig bekväm att prata med dig som vuxen vid bland annat olika svårigheter.

Minna

Tips till föräldrar

Varje barns liv har en egen rytm och en egen puls, ibland snabb och intensiv och ibland långsam och tyst. Detta innebär att varje barn utvecklas och växer på olika sätt och detta varierar oavsett om barnen är syskon och växer upp i samma hem. För föräldrarna innebär detta att kunna acceptera och anpassa sig efter varje barns behov. I slutändan betyder inte inlärning endast informationsackumulering. Det är också en process att förvandla idéer och ibland måste man glömma vissa saker för att se verkligheten med en uppfriskad syn. Vissa barn kommer ta ett steg tillbaka innan de gör ett jätte språng framåt. Detta innebär att stor tålamod krävs för både föräldrar och barn. Enligt flera läkare så har man nu kommit fram till att genom att visa överkänslighet och pressa sitt barn så kan detta leda till försvagad motivation och dålig känsla av framgång för barnet.

Tips till föräldrar

Det är därför viktigt att lyssna och vara uppmärksam för varje barns behov och inte pressa fram något påtvingat. Läkare rekommenderar därför positiv uppmuntran och aktsamhet för curling. Curling är ett begrepp som används när föräldrar ”sopar isen” så att deras barn kan glida lättare genom livet utan några som helst hinder. Detta kan lätt hända för nyblivna föräldrar men kan tyvärr fortsätta hela barnets liv. Det är därför essentiellt att låta barnet få testa själv även om det betyder att barnet misslyckats eller får hinder. Det skapar en långvarig trygg miljö för barnen där de kan känna sig avslappnade utan att känna press på något sätt. Ovillkorlig kärlek är det som uppmuntrar barnet att ta risker, uppleva och göra misstag samtidigt som hen är medveten om att inget dömande kommer ske och ovillkorlig kärlek är ett starkt faktum.

Spendera tid med barnen

Vidare kan det vara bra för barn att gå på olika aktiviteter efter skolan. De olika aktiviteterna kan vara bra för antingen fin eller grov motorik men mest för socialisering. Det är viktigt att redan i ung ålder introducera barn för ett socialt liv då detta är något som de kommer att ha stort behov av hela livet. Roligare skulle det dock även vara om dessa aktiviteter även inkluderar föräldrarna. Det är viktigt att vissa sitt barn att mellan allt jobb, städning, matlagning och andra vuxen-grejer så finns det ändå tid för att umgås.

barnaktiviteter

Dessa aktiviteter är något som har blivit väldigt uppskattade på senare tid och sidan Aktivitet.se erbjuder en rad olika aktiviteter och kurser som föräldrar kan göra tillsammans med sina barn. Förutom såna aktiviteter där barnen även får chansen att träffa andra barn i sin ålder så kan man även spela tillsammans. Märker man ett ens barn är konsol intresserad och ber ofta om olika spel att spela så kan det vara en bra idé att försöka förstå vad det handlar om och spela med. Det händer ofta att föräldrar ger en viss begränsad tid för barn att spendera vid till exempel dator eller tv-spel. Även om detta är en väldigt sund regel så kan det dock även vara bra att faktiskt vissa engagemang för sitt barns intresse. Barnet kommer garanterat att uppskatta detta mer än vad man kanske förstår just nu.

Minna

Barnlekar från förr

När vi leker, stojar, skrattar och tävlar mot varandra är det inte bara ett tidsfördriv. Det är motion, rörelser och motorik.

Minna

Barnlek för hela familjen

Vad är bättre än att leka med sina barn, se barnens glädje när man som föräldrar vill vara med och utforska i skogen, eller kanske också ta en cykeltur. Här listar vi ett gäng roliga lekar som du kan göra ihop med dina barn.

Minna

London med barn del 2

Något som visats i så otroligt många filmer och som är spännande för barnen är vaktavlösningen, changing of the guards. Det finns två olika, en större som sker på Buckingham Palace och en mindre på Horse Guards Parade i Whitehall.

Minna

London med barn del 1

Få saker är så roliga som att upptäcka nya länder med dina barn. Att få vara med dem och både skapa minnen men också att lära dem nya saker och att själv få ny kunskap.

Minna

En heldag räcker knappt i Paradiset

Om ni säger till era barn “kom ska vi åka till Örnsköldsvik” så lär de nog inte hurra direkt. Men om du istället frågar “ska vi åka till Paradisbadet?” så lär det bli fart på dem det lovar jag.

Minna

Tips för tråkiga dagar inomhus

När man vabbar med halvfriska barn kan det vara en svår avvägning vad man ska hitta på för aktiviteter. De är för sjuka för att göra nåt avancerad men för friska för att bara ta det lugnt, de måste aktiveras.

Minna