Barnmat på resan

Jag kände att jag inte vågade riskera att Elias inte skulle gilla den inhemska maten eller om det ens fanns att köpa inhemska barnmatsburkar i Malaysia. Så jag tog med mig all mat till Elias! Det här låter helt galet, men jag packade med mig mat för 23 dagar..3 mål om dagen 🙂 Och min resväska vägde INTE 100 kg! 🙂 Ellas Kitchen är en supersmarta påse som inte behöver hållas kyld (innan man har öppnat den) och den är jättelätt att bara trycka ut (om barnet gillar kall mat är det smidigt!) och den väger knappt 2 hg (!), så jag köpte upp ca 50 påsar som jag tog med!

Jag kokade lite varmvatten i vattenkokaren på hotellrummet och stoppade ner Ellas påsen i det kokheta vattnet. Och voila! Efter bara 5 min var maten i påsen varm och redo att tryckas ut!

 

Här är några tips på bra grejer att ha med sig för att underlätta matningen på resan;

Engångshakklapp

Smidigt ska vara smidigt!! 🙂 Inte värst miljövänligt men vad enkelt! Kör med engångshaklapp så slipper du mosa ner en nergojsad haklapp i väskan efter äta-själv middagen!

Matväska

 

En matväska med isolering som gör att maten håller värme eller kyla i upp till 3 timmar är en bra grej att ha med sig på resan, och även hemma, om man vill att maten ska hålla sig fräsch tills man når närmaste kylskåp!

Bee safe burkskydd

Det här är en uppfinning många har längtat efter! Hur rädd är man inte för att en själv eller ens barn ska svälja en lurig geting som smugit sig ner i läskburken??! Sätt bara på ett Bee safe burkskydd (kan köpas för en tjuga på Claes Olsson) på burken så kan du fortfarande dricka, men getingen kan inte komma in! 1-0 till dig 🙂

Bananfodral

När man ser det gula plastfodralet hänga i barnbutiken tänker man – ”vad fan ska man behöva en sån till?! Det är ju bara att lägga ner bananen som den är i väskan!” Men det kan jag säga att det inte är.. För er som inte har upptäckt det än så blir en banan som ligger bredvid en annan frukt eller en tygbit, alldeles brun och mjuk på nolltid! Dessutom är det inte så mysigt att ha en halvmosad banan ingojsad i väskan!

Termos

En termos är jäkligt bra att ha med sig utomlands! Dels för att du alltid har med dig varmt vatten till vällingen/gröten och slipper be om det när du är ute på stan, stranden eller någon restaurang och dels för att det är bra att skölja ur den urdruckna vällingflaskan så att inte bakterier bildas i värmen.

Välling/gröt

Välling finns ofta inte att köpa utomlands eftersom Sverige är en av de få länder som ger sina barn välling. Och välling kan också vara bra att ha lite extra av utifall barnet inte vill dricka så mycket vatten som det borde i värmen!

Ett tips är att ta med sig en vällingdoserare så har man vällingen klar och färdig doserad när hungerskriket börjar!

Gröt kan man hitta utomlands men ofta inte de svenska märkena… och vissa barn är ju kinkiga och VÄGRAR helt enkelt bara att äta vissa sorter!

Ett tips är att ta med sig några plastburkar att förvara den öppnade vällingförpackningen i för myror tycks också gilla grötpulver något enormt..

Potatisskalare

Skala frukt med kniv eller potatisskalare? Potatisskalare vinner garanterat den fighten för min del!

Ja ok.. det kanske kan kännas lite överkurs att släpa med sig en potatisskalare på semestern men det är väl ungefär som att dra med sig en påse värmeljus som jag gör.. så varför inte! 🙂

Matpressare – The Wean Machine

Ja om man vill kan man ju mosa en banan med en gaffel men om man inte känner för det så använder man en matpressare som jag 🙂 Den är verkligen supersmidig och man kan inte bara mosa frukter som banan, mango, kiwi och avokado utan kokt potatis, kokt pasta och kokta grönsaker funkar också lika bra!

No drip – glasshållare

Det här är en fin, fin uppfinning för föräldrar som inte vill ha kladdiga barn… och så klart för barn som inte vill ha kladdiga händer 🙂

Kan väl vara värt att ta med i bagaget?!! Om det handlar om platsbrist tar jag hellre ur min egen kajalpenna för att få plats med den här pinnen!

Flaskborste+diskmedel

En flaskborste till nappflaskan och en flaska med lite diskmedel är ett måste för mig! Jag har i alla fall ingen större lust att förgifta Elias nappflaskor med schampo eller tvål! Jag orkar heller inte behöva ha en ”to do” lista till semestern där det står att jag ska springa till första bästa affär och handla in diskmedel..

Flask-och matburksvärmare

För den som har tillgång till mikro på resan och inte orkar vänta i en evighet på att maten ska bli varm av vattenbad, är en flask- och matburksvärmare en bra grej! Du pluggar bara in den i eluttaget i väggen och väntar 5 minuter så är maten varm!

Seat in a pocket

En ”seat in a pocket” är en portabel barnmatstol i tyg som du kan ta med dig och sätta på vilken vanlig stol som helst och vips så förvandlas den till en barnmatstol! Det bästa är att den blir så liten när man viker ihop den också – så den kan lätt tas med i skötväskan!

Jag tyckte den här var suverän att ta med sig när på vår Thailand resa eftersom dom inte har barnmatstolar på alla restauranger där!

Däremot är den inte att rekommendera för små barn för då välter dom lätt åt ena sidan, och det håller inte tygselen för. Så jag använde den från att Elias blev ca 1 år.

Och glöm inte att kolla in min vän Liniz blogg om resetips! Lina är en flygvärdinna som reser EXTREMT mycket både i jobb och privat med sin familj så på hennes sida kan ni hitta MASSOR av restips! Hon håller nu på att planerar inför sin andra Rhodos resa inom loppet av 2 veckor!! 

Comments: 1

  1. lillal says:

    Så bra du är 😉 kanske snor nåt från dina inlägg oxå 😉 Tack för du länkar 😉 kram kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − arton =