5 nödvändigaste infon om Zika viruset

Jag hatar myggor. Och myggor älskar mig! Myggor är verkligen en av få grejer jag får riktig panik över. Jag lyckas alltid vara den som blir biten av alla i ett rum och dessutom inte lite biten utan över hela kroppen. Det här är alltså vanliga myggor jag pratar om. Nu när Zika virus myggorna har invaderat är jag ÄNNU mer rädd!  

 CDC (Centers of Disease Control and prevention) har precis publicerat en ny karta över spridningen av Zika vituset som nu finns i länder som bland andra Brasilien, Mexico, Kap Verde, Dominikanska republiken, St Martin, Jamaica, Barbados och Puerto Rico som vi snart ska åka till :/ För er som inte hunnit läsa på om Zika kommer här en sammanfattad info om de nödvändigaste;

– Zika viruset sprids via myggbett

– Man kan bara skydda sig som för ”vanliga” myggor, dvs med myggspray, myggnät och heltäckande kläder

– Gravida bör inte vistas i Zika virus drabbade områden. Över 4000 barn har i Brasilien fötts med hjärnskador då deras mammor har blivit smittade under graviditeten

– Symptom vid Zika virus är feber, ledvärk, ögoninflammation och varar ca 2 dagar upp till en vecka. I värsta fall (tror vissa forskare) att det kan leda till nervsjukdommen Guillain Barres.

– Det finns inget vaccin mot Zika viruset idag. Men det är bara var femte som smittas av Zika viruset som får symptom och då är det oftast de mildare symptomen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 10 =